Μεταξύ των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και λανσάρονται ως «αθώα», απαλλαγμένα δηλαδή από λιπαρά και ζάχαρη, είναι και οι χυμοί φρούτων. Πολλοί από μας νομίζουμε ότι αγοράζοντας και πίνοντας έναν συσκευασμένο χυμό είναι σαν να έχουμε φάει ένα φρούτο.
Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει τις βιταμίνες κι ότι έχουμε έτσι τονώσει τον οργανισμό μας. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι οι διαφημιζόμενοι ως φυσικοί χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι … φυσικοί;
Πώς παράγονται οι χυμοί
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο είδη χυμών: οι επονομαζόμενοι φρέσκοι–life και οι συμπυκνωμένοι. Ο συμπυκνωμένος χυμός ή εκείνος που προκύπτει με την προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται «νέκταρ» και η θρεπτική του αξία απέχει πολύ από το χυμό που παράγεται με τη μηχανική επεξεργασία του φρούτου, καθώς αφενός η περιεκτικότητά του σε φυσικό χυμό ποικίλει (από 20-50%) και αφετέρου κατά την παρασκευή του χάνεται ένα ποσοστό της βιταμίνης C όπως και ένα μέρος από τα φυσικά αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ελληνική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα της χρήσης του όρου «φυσικός» και για τους χυμούς που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένο χυμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανοούμε ότι, προτού αγοράσουμε κάποιο «φυσικό» χυμό, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα «ψιλά» γράμματα στη συσκευασία. Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι για να χαρακτηριστεί ένα χυμός φυσικός πρέπει να περιέχει 100% φυσικό χυμό φρούτου, διαφορετικά χαρακτηρίζεται ως φρουτοποτό, αναψυκτικό ή κοκτέιλ.
Πόσο υγιεινή είναι η επιλογή συσκευασμένου φυσικού χυμού;
Συχνά θεωρούμε ότι ένας χυμός που αγοράζουμε από το περίπτερο είναι το ίδιο υγιεινός με ένα φρούτο ή τουλάχιστον περισσότερο θρεπτικός από ένα αναψυκτικό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φρεσκάδα και τη θρεπτική αξία ενός χυμού που στύβουμε μόνοι μας στο σπίτι. Κι αυτό γιατί συχνά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα λένε τη μισή αλήθεια.
Το επαναλαμβάνω συνέχεια και πιθανόν να κουράζω, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ΜΆΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ!!
Μάθετε ότι…
Πολλές ετικέτες συσκευασίας χυμών κρύβουν «παγίδες» που παραπλανούν εμάς, ως καταναλωτές, ή δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τα συστατικά.
Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στους φρουτοχυμούς, όχι μόνο για τη βελτίωση της γεύσης αλλά και για λόγους συντήρησης.
Η ζάχαρη (φρουκτόζη) που βρίσκεται στα ολόκληρα φρούτα συνήθως δεν προκαλεί τερηδόνα επειδή αυτή περιέχεται στην εσωτερική δομή του φρούτου. Όταν όμως αυτό στύβεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, η ζάχαρη απελευθερώνεται, κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια μας μπορούν να πάθουν ζημιά.
Οι επεξεργασμένοι φρουτοχυμοί περιέχουν συχνά βρομιωμένα έλαια για να μη θολώνουν το μπουκάλι, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλοιώσεις στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.
Αντιστρόφως ανάλογη η σχέση επεξεργασίας και ποιότητας…
Η επεξεργασία που υφίστανται οι χυμοί μακράς διαρκείας, τους οποίους προτιμάμε οι 8 στους 10 Έλληνες, πιθανότατα έχει «εξαφανίσει» χρήσιμα συστατικά. Πρόκειται για χυμούς που διατηρούνται στη συσκευασία τους για περισσότερο από έναν χρόνο και φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός χυμού τόσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο, αν και δεν έχει αποδειχθεί, ένας χυμός που συντηρείται για μήνες να «απογυμνώνεται» από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.
Χυμοί και παιδιά
Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πολλά γλυκά ή πίτσες και σίγουρα νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι, όταν τα βλέπουμε να πίνουν συσκευασμένους χυμούς. Tώρα, οι επιστήμονες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. H άποψή τους είναι ότι οι χυμοί αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά προσθέτουν και περιττό βάρος.
Tο πρόβλημα για τα πολύ μικρά παιδιά είναι κατά ένα μέρος ότι πίνοντας τόσο πολύ χυμό μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρόνιας διάρροιας, αφού το έντερό τους δεν είναι έτοιμο να αφομοιώσει τόση ζάχαρη. Ακόμη, ο χυμός δεν χορταίνει το ίδιο όπως οι στέρεες τροφές, διευκολύνοντας έτσι την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων και συμβάλλοντας αργότερα στη μεγάλη απόκτηση βάρους.
Γνωρίζετε ότι οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνουμε μόνοι μας περιέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος;
Προσφέρουν σε ικανές ποσότητες τις πολύτιμες βιταμίνες A, C και E, που απαιτούνται καθημερινά και οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου;
Μας βοηθούν, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος όταν ο χυμός καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, να μην πάθουμε αβιταμίνωση σχεδόν σε ποσοστό 100%, ενώ νιώθουμε ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και το σώμα και ο εγκέφαλός μας διατηρούν υψηλά ενεργειακά αποθέματα για ένα ολόκληρο 24ωρο, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν ασχολούμαστε;
Φτιάξ’ το μόνος σου!
Μήπως κάθε φορά βαριέστε τη διαδικασία να στύψετε μόνοι σας το χυμό σας; Εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το φυσικό χυμό σας μέσα σε 5 μόνο λεπτά.
Πηγή: proionta-tis-fisis.info
Πώς παράγονται οι χυμοί
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο είδη χυμών: οι επονομαζόμενοι φρέσκοι–life και οι συμπυκνωμένοι. Ο συμπυκνωμένος χυμός ή εκείνος που προκύπτει με την προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται «νέκταρ» και η θρεπτική του αξία απέχει πολύ από το χυμό που παράγεται με τη μηχανική επεξεργασία του φρούτου, καθώς αφενός η περιεκτικότητά του σε φυσικό χυμό ποικίλει (από 20-50%) και αφετέρου κατά την παρασκευή του χάνεται ένα ποσοστό της βιταμίνης C όπως και ένα μέρος από τα φυσικά αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ελληνική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα της χρήσης του όρου «φυσικός» και για τους χυμούς που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένο χυμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανοούμε ότι, προτού αγοράσουμε κάποιο «φυσικό» χυμό, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα «ψιλά» γράμματα στη συσκευασία. Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι για να χαρακτηριστεί ένα χυμός φυσικός πρέπει να περιέχει 100% φυσικό χυμό φρούτου, διαφορετικά χαρακτηρίζεται ως φρουτοποτό, αναψυκτικό ή κοκτέιλ.
Πόσο υγιεινή είναι η επιλογή συσκευασμένου φυσικού χυμού;
Συχνά θεωρούμε ότι ένας χυμός που αγοράζουμε από το περίπτερο είναι το ίδιο υγιεινός με ένα φρούτο ή τουλάχιστον περισσότερο θρεπτικός από ένα αναψυκτικό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φρεσκάδα και τη θρεπτική αξία ενός χυμού που στύβουμε μόνοι μας στο σπίτι. Κι αυτό γιατί συχνά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα λένε τη μισή αλήθεια.
Το επαναλαμβάνω συνέχεια και πιθανόν να κουράζω, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ΜΆΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ!!
Μάθετε ότι…
Πολλές ετικέτες συσκευασίας χυμών κρύβουν «παγίδες» που παραπλανούν εμάς, ως καταναλωτές, ή δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τα συστατικά.
Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στους φρουτοχυμούς, όχι μόνο για τη βελτίωση της γεύσης αλλά και για λόγους συντήρησης.
Η ζάχαρη (φρουκτόζη) που βρίσκεται στα ολόκληρα φρούτα συνήθως δεν προκαλεί τερηδόνα επειδή αυτή περιέχεται στην εσωτερική δομή του φρούτου. Όταν όμως αυτό στύβεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, η ζάχαρη απελευθερώνεται, κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια μας μπορούν να πάθουν ζημιά.
Οι επεξεργασμένοι φρουτοχυμοί περιέχουν συχνά βρομιωμένα έλαια για να μη θολώνουν το μπουκάλι, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλοιώσεις στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.
Αντιστρόφως ανάλογη η σχέση επεξεργασίας και ποιότητας…
Η επεξεργασία που υφίστανται οι χυμοί μακράς διαρκείας, τους οποίους προτιμάμε οι 8 στους 10 Έλληνες, πιθανότατα έχει «εξαφανίσει» χρήσιμα συστατικά. Πρόκειται για χυμούς που διατηρούνται στη συσκευασία τους για περισσότερο από έναν χρόνο και φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός χυμού τόσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο, αν και δεν έχει αποδειχθεί, ένας χυμός που συντηρείται για μήνες να «απογυμνώνεται» από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.
Χυμοί και παιδιά
Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πολλά γλυκά ή πίτσες και σίγουρα νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι, όταν τα βλέπουμε να πίνουν συσκευασμένους χυμούς. Tώρα, οι επιστήμονες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. H άποψή τους είναι ότι οι χυμοί αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά προσθέτουν και περιττό βάρος.
Tο πρόβλημα για τα πολύ μικρά παιδιά είναι κατά ένα μέρος ότι πίνοντας τόσο πολύ χυμό μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρόνιας διάρροιας, αφού το έντερό τους δεν είναι έτοιμο να αφομοιώσει τόση ζάχαρη. Ακόμη, ο χυμός δεν χορταίνει το ίδιο όπως οι στέρεες τροφές, διευκολύνοντας έτσι την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων και συμβάλλοντας αργότερα στη μεγάλη απόκτηση βάρους.
Γνωρίζετε ότι οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνουμε μόνοι μας περιέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος;
Προσφέρουν σε ικανές ποσότητες τις πολύτιμες βιταμίνες A, C και E, που απαιτούνται καθημερινά και οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου;
Μας βοηθούν, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος όταν ο χυμός καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, να μην πάθουμε αβιταμίνωση σχεδόν σε ποσοστό 100%, ενώ νιώθουμε ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και το σώμα και ο εγκέφαλός μας διατηρούν υψηλά ενεργειακά αποθέματα για ένα ολόκληρο 24ωρο, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν ασχολούμαστε;
Φτιάξ’ το μόνος σου!
Μήπως κάθε φορά βαριέστε τη διαδικασία να στύψετε μόνοι σας το χυμό σας; Εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το φυσικό χυμό σας μέσα σε 5 μόνο λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου