Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι των σπρέι αποσμητικών



Αν αναλογιστεί κανείς τι έκανε ως έφηβος, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θυμηθεί εκτός των άλλων και τη μυρωδιά του σπρέι αποσμητικού που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες...



και ενδεχομένως να μην έχει αποχωριστεί μέχρι σήμερα. Πόσο ακίνδυνη ή επικίνδυνη είναι όμως αυτή η συνήθεια;

Χάρη στις επίμονες τακτικές των τμημάτων μάρκετινγκ των εταιρειών, το αποσμητικό αποτελεί το best-seller των προϊόντων περιποίησης για τους άντρες σχεδόν σε όλο τον κόσμο!

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για την υπερβολική χρήση αποσμητικού, προειδοποιώντας ότι, η εισπνοή χημικών ουσιών από τα αερολύματα, ενδέχεται να προκαλέσει δερματολογικές αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα και αναπνευστικές δυσκολίες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν ακόμα και θανατηφόρα καρδιακά προβλήματα.

Η Maureen Jenkins, διευθύντρια της Αλλεργιολογικής Υπηρεσίας στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει πως, «περίπου ένας στους τρεις ενήλικες, έχουν κάποια μορφή αλλεργικής νόσου –άσθμα, ρινίτιδα, έκζεμα κλπ- και τα συμπτώματά τους εύκολα επιδεινώνονται από αρωματικά προϊόντα και συσκευές προώθησης αερολυμάτων χημικών ουσιών. Ακόμα και άνθρωποι χωρίς αλλεργίες, μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης και κάποια στιγμή να παρουσιάσουν δερματικές αντιδράσεις, δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία ή και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα γίνονται χειρότερα όταν τα εν λόγω προϊόντα είναι σε μορφή αερολύματος, μια και εισπνέονται πιο εύκολα.»

Ο Δρ Peter Dingle, ένας Επιστήμονας του Περιβάλλοντος και Σύμβουλος Τοξικολογίας, με έδρα στο Περθ της Αυστραλίας, λέει: «Οι οδηγίες χρήσης των αερολυμάτων, αναφέρουν να μη χρησιμοποιούνται σε περιορισμένο χώρο, αλλά κανένας από τους αγοραστές δεν βγαίνει έξω για να ψεκαστεί με το αποσμητικό του! Οι πιο πολλοί ψεκάζονται στο μπάνιο τους, με κλειστό παράθυρο και πιθανότατα με την πόρτα κλειστή …δηλαδή σε πολύ περιορισμένο χώρο. Επίσης, οι διαφημίσεις δείχνουν τους άνδρες να ψεκάζουν όλο το σώμα τους, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνεται στην πραγματικότητα. Απλά είναι θέμα μάρκετινγκ.»

Ένα τραγικό και ακραίο παράδειγμα αντίδρασης στα σπρέι αποσμητικά, είναι ο θάνατος ενός 16χρονου αγοριού. Αν και το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, βρέθηκε ξαφνικά νεκρό στο δωμάτιό του, ενώ οι ιατροδικαστές βρήκαν ότι είχε δεκαπλάσια ποσότητα βουτανίου και προπανίου στο αίμα, τις οποίες αποδίδουν στα αέρια που χρησιμοποιούνται στα προωθητικά αερολύματα των αποσμητικών που χρησιμοποιούσε πολύ τακτικά.

Ο Jonathan Clague, ειδικός Καρδιολόγος στο Royal Brompton Hospital, σημειώνει: «Η κύρια αιτία θανάτου, είναι συνήθως η ασφυξία, γνωστή ως υποξία. Αν δεν αναπνέει το άτομο οξυγόνο αλλά κάτι άλλο αντ΄ αυτού, όπως χημικές ουσίες, τότε παρουσιάζει ασφυξία και κατόπιν η καρδιά σταματά.»

Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, οι εταιρείες με αποσμητικά προϊόντα που χρησιμοποιούν προωθητικές ουσίες, λένε ότι, η χρήση τους γίνεται με ασφάλεια για περισσότερα από 40 χρόνια και πως αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά, των οποίων τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμα γνωστά.



Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου