Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εφάπαξ με πολλά εφόσον

Kάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό «κουμπαρά» όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές του. Το τελικό ποσό του εφάπαξ θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ασφαλ

Οι μειώσεις κατά μέσον όρο εκτιμάται πως θα είναι 20%, ενώ κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό «κουμπαρά» όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές του.




Το τελικό ποσό δεν θα είναι σταθερό αλλά θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα. Είναι χαρακτηριστικό πως θα λαμβάνεται υπόψη ακόμα και ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχει υποβληθεί τη συγκεκριμένη χρονιά (δηλαδή αν η... έξοδος είναι μεγάλη θα μειώνεται το εφάπαξ).

Σημειώνεται πως, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, από το 2014 τα ταμεία πρόνοιας δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέα ελλείμματα. Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές στο εφάπαξ, κυρίως σε φορείς που είναι στο κόκκινο (π.χ. του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως αυτό θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις, που, όπως αναφέρθηκε, κατά μέσον όρο θα είναι 20% (ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 30%). Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήδη έχουν υποστεί δύο περικοπές στο εφάπαξ το οποίο αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται «κουρεμένο» κατά 38%.

Παράλληλα, η άσχημη οικονομική κατάσταση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί εκ νέου ο χρόνος αναμονής (καθώς αν δεν υπάρχει... ζεστό χρήμα θα καθυστερεί η καταβολή του βοηθήματος). Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου πέρσι είχε δοθεί οικονομική χρηματοδότηση για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Ωστόσο, τα χρήματα θα εξαντληθούν στο τέλος του έτους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες λίστες αναμονής. Με βάση τον σχεδιασμό του Ταμείου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 θα έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους έως τον Ιούνιο του 2012, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ημερομηνίες καταβολής για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Μετέωροι

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 50.000 με 60.000 άτομα που είναι στην αναμονή για την καταβολή του εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι περιμένουν έως και δύο χρόνια για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, χωρίς να γνωρίζουν αν θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα.

Ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με όσους έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το τέλος του 2013 αλλά θα πάρουν το εφάπαξ από το 2014.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση κινδυνεύουν να πάρουν το εφάπαξ μειωμένο, καθώς θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο. Την ίδια στιγμή, εργατολόγοι προειδοποιούν πως δεν είναι δυνατόν το τελικό ποσό που θα καταβληθεί να είναι χαμηλότερο από τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Δημήτρης Μπούρλος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, «σε κάθε περίπτωση μετά τις οποισδήποτε περικοπές το ποσό του εφάπαξ που θα απονέμεται δεν μπορεί να υπολείπεται των εισφορών που έχουν καταβληθεί για τον εργαζόμενο σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου».

Υπολογισμός εισφορών
Μεικτό σύστημα για τους παλιούς

Να «σπάσει» στα δύο η ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων προβλέπει η τελική πρόταση για το εφάπαξ. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες», με αποτέλεσμα να προωθείται ένα μεικτό σύστημα.

Συγκεκριμένα, για τα χρόνια μέχρι και το 2002 θα λαμβάνεται υπόψη ένα «τεκμαρτό» σύστημα καταβολής των εισφορών. Από το 2003 υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των εισφορών και επομένως μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

Το τελικό ποσό θα προκύπτει από τον συνδυασμό των δύο αυτών τρόπων υπολογισμού των εισφορών και όπως αναφέρθηκε δεν θα είναι σταθερό. Εκτός από τις εισφορές θα λαμβάνεται υπόψη και το «προφίλ» του Ταμείου, δηλαδή η περιουσία που έχει, οι εισφορές που εισπράττονται σε ετήσια βάση, αλλά και τα εφάπαξ που πρέπει κάθε χρόνο να καταβληθούν (ανάλογα με τις αιτήσεις που υποβάλλονται).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο τελικό ποσό, ανάλογα με το έτος που θα υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως «ατομικές μερίδες» θα δημιουργηθούν και στα επικουρικά ταμεία. Αυτό θα επηρεάσει και τις συντάξεις, καθώς και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης δεν θα πρέπει από το 2014 να δημιουργούνται νέα ελλείμματα.



Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου