Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γαλλία



Η Γαλλία του Τόνι Πάρκερ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι «τρικολόρ» επικράτησαν στον τελικό της Λιουμπλιάνας 80-66 της Λιθουανίας, κάνοντας… 



πάρτι από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά. Οι Λιθουανοί ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη διοργάνωση με το αργυρό μετάλλιο, το δεύτερο μετά από αυτό στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995.

Με μηδέν επιθετικά ριμπάουντ μέχρι το ημίχρονο και γενικότερα χαμένη τη «μάχη» της... εναέριας κυκλοφορίας (19 ριμπάουντ οι Γάλλοι - 9 οι Λιθουανοί, οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έμειναν κοντά στο σκορ όσο άντεχε ο Λίνας Κλέιζα, που είχε 16 πόντους στο πρώτο μέρος.

Με τον Λιθουανό πάουερ φόργουορντ να πετυχαίνει τους 11 από τους 22 πόντους της ομάδας του στο πρώτο δεκάλεπτο και η άμυνα να κάνει σωστά τη δουλειά της απέναντι στον Πάρκερ, η Λιθουανία προηγήθηκε με 22-19, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη... Τελευταία φορά που οι Λιθουανοί απείλησαν ήταν στο 29-29 στο 15'.

Με οδηγό στην επίθεση τον ασταμάτητο απόψε Μπατούμ (17π. στο ημίχρονο και 2 κολλητά τρίποντα στο β' δεκ.) και κυρίαρχο των... αιθέρων τον Αζινκά οι Γάλλοι, από τη στιγμή που έκατσε στον πάγκο για ανάσες ο Κλέιζα, έτρεξαν το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 21-5 και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +16 (50-34), μετά από τρίποντο του Ντιό στην εκπνοή του ημιχρόνου από τα 9 (!) μέτρα. Εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε αυτό το διάστημα για τους «τρικολόρ» με 63% στα σουτ εντός πεδιάς.

Κι αν στο πρώτο ημίχρονο ο Μπατούμ ντύθηκε... Πάρκερ, στην τρίτη περίοδο ήταν η σειρά του Ντιαό, με τον πάουερ φόργουορντ των Σπερς να πετυχαίνει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα και να κρατάει τη διαφορά για τη Γαλλία. Από τους Λιθουανούς, ό,τι σχέδιο κι αν είχε σε άμυνα και επίθεση ο Καζλάουσκας ο Κολέ είχε την απάντηση και οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο για την τρίτη περίοδο στο +18 (68-50).

Εξαιρετική η γαλλική άμυνα, που κράτησε άποντο τον Κλέιζα, και κράτησε την κυριαρχία της στα ριμπάουντ (31 έναντι 14 των Λιθουανών). Ο Πάρκερ μπορεί να μην ενίσχυσε στο σκοράρισμα, αλλά έδωσε βοήθειες στη δημιουργία (3 ασίστ). Ωστόσο, στον επίλογο του αγώνα ο πόιντ γκαρντ των Σπερς αφυπνίστηκε στην επίθεση και οι αποφασισμένοι Γάλλοι έφτασαν δίκαια στο τελικό 80-66.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 50-34, 68-50, 80-66.

Γαλλία (Κολέ): Λοβέρν, Μπατούμ 17, Ντιό 5, Πετρό 8, Πάρκερ 12, Πιετρούς 6, Ντε Κολό 4, Ντιαό 15, Αζανσά 4, Ζελαμπάλ 7. Λοβέρν 2, Ερτέλ, Καουντί.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 19, Ντ. Λαβρίνοβιτς 7, Ματσιούλις 7, Σεϊμπούτις 10, Κλέιζα 20, Πότσιους 3, Βαλαντσιούνας, Γιαβτόκας, Μοτιεγιούνας, Κουζμίνσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου