Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

10 tips για να οδηγάτε με ασφάλεια την μηχανή σας


Ένα ανάλογο πόστ έχει γραφεί στον ξένο τύπο από έμπειρο μοτοσυκλετιστή που οδηγά πολλά χρόνια Harley Davidson.


Διαβάζοντάς το, σκέφτηκα ότι και με τη δική μου εμπειρία στην οδήγηση μηχανής, θα μπορούσα να συντάξω ανάλογα τον δεκάλογο της ασφάλειας προσθέτοντας τα Ελληνικά δεδομένα.

Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος να καβαλά μια μηχανή, σε οποιαδήποτε ηλικία είναι δύσκολο να αφήσει αυτή τη “κακή” συνήθεια για λόγους ευκολίας αλλά και γούστου. Once you go two wheels, it's hard to go back. Η συγκίνηση που παίρνεις οδηγώντας τη μηχανή σου είναι μοναδική και δύσκολα περιγράφεται εάν δε το ζήσεις. Μπορείς να διασχίσεις ενα βούνό, μια θάλασσα, να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι με παρέα και άλλες μοναδικές εμπειρίες, αλλά το βασικό είναι όλα αυτά να τα παρέχεις στον εαυτό σου με ασφάλεια.

Έτσι ένας καλός οδηγός μηχανής είναι πρώτα απ’ όλα ένας συνειδητοποιημένος οδηγός. Παρακάτω λοιπόν με τη βοήθεια της εμπειρίας μου παραθέτω δέκα tips για να παραμείνεις ασφαλής στην άσφαλτο με την αγαπημένη σου μηχανή:

1) Αγοράστε και φορέστε ένα πολύ καλό κράνος
Η μαμά σου είναι μια έξυπνη γυναίκα, θα πρέπει να την ακούς. Όταν σου λέει να φοράς πάντα κράνος, το λέει γιατί αυτό είναι σωστό. Το κρανίο σου, είναι ότι πιο ζωτικό έχεις στο σώμα σου, και μάντεψε… αυτό το προστατεύει το κράνος!

Θα πρέπει το κράνος μηχανής να είναι σκληρό, από καλό υλικό και να είναι ανθεκτικό σε οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στον δρόμο. Σε περίπτωση ατυχήματος, σε προστατεύει από μια σοβαρή εγκαφαλική βλάβη. Αν σκεφτείς ότι η ταχύτητα που αναπτύσσει η μηχανή σου είναι υπερβολική για το σώμα σου, σκέψου με ποιά ταχύτητα θα ακουμπήσει το κεφάλι σου στο έδαφος. Προσοχή! Και άν φοράς το κράνος σου και εμπλακείς σε ατύχημα ποτέ μη βγάλεις το κράνος πριν έρθει το ασθενοφόρο!

2) Φορέστε το καλύτερο μπουφάν μηχανής
Είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αξεσουαρ για τη μηχανή σου. Όπως βλέπεις και στο infographic με τους τραυματισμούς, τα περισσότερα που μπορείς να πάθεις από μια πτώση ή ένα ατύχημα τα προστατεύει το μπουφαν μηχανης. Θα πρέπει να επιλέξεις ένα πολύ καλό μπουφαν για τη μοτοσυκλέτα σου. Δε θα πρέπει να τσιγκουνευτείς τα χρήματα για το μπουφάν αλλά και για το κράνος. Θα πρέπει να είναι απο σκληρό υλικό για να μη υπάρχει τριβή του δέρματος με την άσφαλτο και προκαλέσεις καψιμο στο δερμα σου. Ψαξτε εκτενώς πριν αγορασετε μπουφάν. Δοκιμάστε το επάνω σας και δείτε ότι βολεύει να κάνετε κινήσεις, που ενδεχομένως θα κάνατε κατα την οδήγηση. Θα πρέπει επίσης να έχει προστατευτικά στα σημεία που φαίνονται και στο infographic, δηλαδή στο λαιμό, στους αγκώνες, στο στήθος, στα πόδια και στους αστραγάλους. Αυτά τα προστατευτικά είναι σαν μικροί αερόσακοι και θα βρείς πολλούς κατασκευαστές που να έχουν μελετήσει πολύ καλά το θέμα αυτό. Βασικό : Δοκιμασε το μπουφάν μηχανής πριν το αγοράσεις!

3) Πάρε καλά γάντια μηχανής
Τα γάντια μηχανής για πολλούς μπορεί να φαίνεται αστεία υπόθεση, αλλά αν σκεφτείτε καλά, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν πάς να πέσεις; Προτάσσεις τα χέρια για να προστατευτείς. Είναι αντανακλαστική κίνηση και την κάνουμε όλοι. Θα πρέπει λοιπον να μην είναι γυμνά τα χέρια. Επίσης τα γάντια πρέπει να κρατουν ζεστά και όχι υγρά τα χέρια έτσι ώστε να μην γλυστρούν κατά την οδήγηση. Επίσης τα χέρια πρέπει να μην είναι κρυα και πολύ ξηρά γιατί δυσκολεύουν τις κινήσεις. Οπότε βρείτε γαντάκια που να κάνουν όλες τις εποχές ή πάρτε δυο ζευγάρια, ένα για τους θερμούς και ένα για τους κρύους μήνες. Επίσης τα γάντια κυκλοφορούν σε δερμάτινα ή συνθετικά που αν ειναι σκληρά είναι πολύ καλύτερα.

4) Μπότες και παντελόνια για την οδήγηση

Επίσης σημαντικό κομμάτι στο σώμα σας είναι τα πόδια σας. Αυτά προστατεύονται με ειδικά παντελόνια για μηχανή και φυσικά τις μπότες. Όπως φαίνεται και στο infographic παραπάνω πολλοί τραυματισμοί προκαλούνται στα πόδια και μπορεί να είναι πολύ σοβαροί. Έτσι το παντελόνι με τα εσωτερικά προστατευτικά θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα χτυπήματα στα πόδια και τα καλάμια, και οι καλές δερμάτινες μπότες θα προστατεύσουν τους αστραγάλους. Επειδή έχω πάθει ζημία στον αστράγαλό μου πίστεψέ με είναι από τα πιο δύσκολα χτυπήματα για αποθεραπεία!

5) Κοίτα προσεκτικά προς τα που πηγαίνεις

Όταν οδηγάς τη μηχανή πρόσεξε πάντα την κατεύθυνσή σου. Όταν μπαίνεις σε μια στροφή είναι επιτακτική ανάγκη να γυρνάς το κεφάλι και να προσέχεις πώς μπαίνεις αλλά και αν έρχεται κάποιος με φόρα και σε παρασύρει. Για τον οδηγό του αυτοκινήτου είναι πιο δύσκολο να εντοπίσει που είναι η μηχανή λόγο μικρού όγκου. Αν είναι νύχτα δείξτε με το φώς της μηχανής σου την κατεύθυνσή σου έτσι ώστε να είσαι ορατός σε ένα αμάξι αλλά και να δείξεις την κατεύθυνσή σου.

6) Ποτέ μη χρησιμοποιείς το μπροστινό φρένο πρώτο
Σε ενδεχόμενη αλλαγή κατεύθυνσης ή όποιο άλλο χειρισμό στο δρόμο αν χρειαστεί να κόψεις απότομα, ποτέ μη χρησιμοποιήσεις το μπροστινό φρένο. Αν το χρησιμοποιήσεις με μεγάλη ταχύτητα θα πέσεις εύκολα. Μάθε τα αντανακλαστικά σου να χρησιμοποιούν το πίσω φρένο σαν πρώτη σκέψη.

7) Πρόσεξε την άμμο, τα χαλίκια και τα αντικείμενα στο δρόμο

Μια μοτοσικλέτα έχει πολύ μικρότερη πρόσφυση από ένα αυτοκίνητο, και όταν τα διάφορα συντρίμμια, όπως άμμο και χαλίκι μπουν ανάμεσα σε εσάς και στο δρόμο , μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οδήγηση. Αποφύγετε απότομο γκάζι ή φρένο γιατί θα γλιστρήσετε πολύ εύκολα.

8) Μην πίνετε αλκοόλ πριν οδηγήσετε

Σας το λέει και αυτό η μαμά σας, αλλά είναι πολύ σοβαρό για να το κάνουμε γελείο. Καλώς ή κακώς το αλκοόλ ή ότι άλλο, ξέρεις εσύ είναι κακό για τα αντανακλαστικά. Δε θα βοηθήσει να ξυπνήσεις σε περίπτωση ατυχήματος και να αντιδράσεις.

9) Οδήγα σα να μην έχει κάνενας από τους δίπλα σου καθρέπτες

Επειδή στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς οδηγούν όλοι σα να μην έχουν καθρέπτες, συνήθισέ το και έχε στο νου σου συνεχώς ότι κάποιος μπορεί να πεταχτεί και να μη σε έχει δεί.

10) Κρατήστε μια ομαλή οδήγηση

Το τελευταίο και πολύ βασικό είναι ότι πρέπει να οδηγείτε ομαλά έτσι ώστε να αντιδράσετε αμέσως σε περίπτωση ατυχήματος. Μη πατάτε απότομα φρένα ή γκάζια. Εκτός του ότι μπορεί να σας γράψουν, μπορεί να εμπλακείτε ή να δημιουργήσετε ατύχημα με καγκουριές τέτοιου τύπου. Η μοτοσυκλέτα βοηθά να κινήσε για τις δουλειές σου , για το γούστο σου, για τη βόλτα σου και όχι για τον κομπλεξισμό σου.


Πηγή:ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου