Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μας στέλνουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το...αιολικό πάρτι!



Ένα βήμα πριν...στείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα βρίσκεται η Κομισιόν με μετά όσα συμβαίνουν με την... χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα. 




Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχουν μπει κυρίως η Κρήτη και η Εύβοια που γίνεται το μεγάλο πάρτι με τα αιολικά- ήδη η επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων!

«Δυστυχώς η Κρήτη βρίσκεται στο μετι του κυκλώνα αφού δεν υπήρξε σχεδιασμός και γι αυτό αντιδράσαμε. Πήγαν επιχειρηματίες και τοποθέτησαν τα αιολικά πάρκα εκεί που είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση όχι εκεί που θα έπρεπε να χωροθετηθούν» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που μαζί με τις συναδέλφους του κ.Μανασάκη και Λιονή ήταν Παρόντες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο Ρέθυμνο για τις ΒΑΠΕ!

Μάλιστα η Κομισιόν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όπως συνέβη χθες στο Ρέθυμνο για τις ΒΑΠΕ και κυρίως για το υβριδικό σταθμός που “καταλαμβάνει” και τους…4 νομούς της Κρήτης καθώς προβλέπεται για 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο νομό Χανίων και οι 58 στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ.!

«Εμείς δεν μπορούμε να δούμε θετικά μια τέτοια επένδυση Παρότι για τις δεξαμενές αντλησιοταμίευσης είπαμε καταρχήν ναι. Έπρεπε Καπου να γίνει. Αλλά για τα αιολικά πάρκα έχουμε αντιρρήσεις. Δεν μπορούν να τα φυτεύουν όπου θέλουν, σε όποιο βουνό νομίζουν. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στο εξωτερικό και γι αυτό ζητά σε πρώτη φάση εξηγήσεις η Κομισιόν» λέει ο κ.Καλογερής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων και ζητά από το ελληνικό κράτος την κατάθεση νέων μελετών περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα κριτήρια έγκρισης. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ θεωρείται πρόχειρο και κομμένο ραμμένο στις ορέξεις των επενδυτών.

«Πρέπει να υπάρξει πραγματική χωροθέτηση. Να μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες εκεί που ορίζει η Πολιτεία όχι όπου φυσάει ο περισσότερος αέρας . Αυτό δεν είναι κριτήριο για να γεμίσουμε όλες τις κορυφές των βουνών με αιολικά πάρκα» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης που επισημαίνει ότι και για το συγκεκριμένο υβριδικό υπάρχει λύση. Και δεν είναι άλλη από το να παίρνουν ενέργεια από άλλου.

«Για μας βεβαίως είναι σημαντικό η ενέργεια να μην χάνεται. Για αυτό είπαμε ναι στις δεξαμενές αντλησιοταμίευσης. Αλλά εδώ παράγεται ενέργεια όχι όταν τη θέλει η Κρήτη, αλλά όταν εκείνοι νομίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν» αναφέρει ο κ.Καλογερής και επεσήμανε ότι δύσκολα θα πειστεί για τα αντίθετα η Κομισιόν.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της Κρήτης, η Επιτροπή εξέτασε καταγγελίες για τις επιπτώσεις του αιολικού δικτύου σε περιοχές Natura 2000 του νησιού όπου ενδημούν πέντε αρπακτικά πτηνά υπό καθεστώς προστασίας.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι από τα 51 εν λειτουργία και σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην Κρήτη οκτώ λειτουργούν, τρία διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 40 άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 41 βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000 (505 από τις 579 ανεμογεννήτριες) αλλά λειτουργούν μόνο 58 ανεμογεννήτριες.

«Ναι, είναι αλήθεια ότι στηρίζονται και στις δικές μας αναφορές. Και γίνεται αναφορά σε σχετική επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης όπου αναφέρεται ότι «οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακολουθούνται μεμονωμένα για κάθε αιολικό σταθμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός και η θέση των ήδη λειτουργούντων και χωρίς να εκτιμάται η συσσωρευτική δράση τους στο περιβάλλον».

Μάλιστα, το Τμήμα Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών «είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υποβάθμισης, δεδομένου ότι παράλληλα απαιτείται μια σειρά συνοδών έργων». λέει ο κ.Καλογερής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι ηΣτρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία υποβλήθηκε το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, «δεν αναφέρει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών Natura 2000, για τα οποία οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές», ούτε καταγράφει τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παραβιάζοντας έτσι άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42/ΕΚ, ενώ δεν αναλύονται οι πιθανές σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η μελέτη θα έπρεπε να έχει περισσότερες πληροφορίες.

«Το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να περιέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δηλώνει ότι οι γενικές κατευθύνσεις και πληροφορίες της ΣΜΠΕ θα πρέπει να συμπληρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο με την υποβολή των διαφόρων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης στη διαδικασία της μελέτης.

«Οι ελληνικές αρχές [...], έχοντας συμφωνήσει ως προς το σχέδιο χωρίς να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των εν λόγω περιοχών παραβίασαν το άρθρο 6 και το άρθρο 7 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ», επισημαίνεται στην επιστολή. Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο». Για τη συμμόρφωση με αυτό το άρθρο, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:

Συμπερασματικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιπτώσεις της Εύβοιας και της Κρήτης, με την ανάπτυξη πλειάδας ανεξάρτητων έργων, των οποίων οι σωρευτικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπόψη, αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Για τη συμμόρφωση με το άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ , η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:

Η πρώτη είναι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας του Ιανουαρίου 2010 για τον προσδιορισμό και τη χαρτογράφηση των περιοχών της Ελλάδας που είναι οι πιο ευαίσθητες στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων από ορνιθολογική σκοπιά και από σκοπιά βιοποικιλότητας και η οποία καθορίζει ζώνες αποκλεισμού αιολικών.

Η δεύτερη είναι μελέτη (Σεπτέμβριος 2013) που διεξήγαγε το WWF στην περιοχή της Θράκης, για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα αρπακτικά και βάσει αυτής εκπονήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές ορθού χωροταξικού σχεδιασμού στη Θράκη, δηλαδή προτείνονταν ζώνες αποκλεισμού.




Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου