Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

«Παρών» στην υγιεινή

«Παρών» στην υγιεινή

Η έξαρση της γρίπης και των εποχικών ιώσεων, που εφέτος μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα επίμονες, απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών. Οι λόγοι είναι δύο:



αφενός ότι τα παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο σχολείο, το οποίo - αποδεδειγμένα - αποτελεί «φυτώριο» μικροβίων, και αφετέρου ότι όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο πιο ευάλωτο σε ιούς και μικρόβια θεωρείται το ανοσοποιητικό του σύστημα, άρα τόσο πιο πιθανό είναι να αρρωστήσει.

Σε αυτές τις ανησυχίες προστίθενται και άλλες, όπως η σηµαντική πιθανότητα να νοσήσουν παράλληλα και άλλα άτοµα στο σπίτι, καθώς και οι πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν όταν τα παιδιά που νοσούν πρέπει να µείνουν στο σπίτι - πράγµα που συχνά σηµαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να λείψουν και οι γονείς από την εργασία τους, για να τα φροντίσουν. Σύµφωνα µε έρευνες, οι απουσίες των παιδιών από το σχολείο έχουν και µια άλλη συνέπεια, µε µακροχρόνιες επιπτώσεις: τη διακοπή της οµαλής ροής της καθηµερινότητάς τους, η οποία, εκτός από την παρακολούθηση των µαθηµάτων, αφορά κυρίως τις κοινωνικές και συναισθηµατικές δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά στο σχολείο µέσω της συναναστροφής µε τους συνοµηλίκους τους, καθώς αυτές αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη πολύτιµων αρετών, όπως η αυτοπεποίθηση.

Η λύση, φυσικά, δεν είναι η δηµιουργία ενός αποστειρωµένου περιβάλλοντος, αλλά η τήρηση κανόνων υγιεινής και καθαριότητας στους σχολικούς χώρους. Αυτό προϋποθέτει την απολύµανση των επιφανειών µε υλικά που εξοντώνουν το σύνολο σχεδόν των µικροβίων, όπως είναι το υποχλωριώδες νάτριο - που περιέχει η χλωρίνη.

Ο συστηµατικός καθαρισµός και η απολύµανση των επιφανειών στις σχολικές αίθουσες µπορούν, όπως επισηµαίνουν και πολλοί ειδικοί, να συµβάλουν στον περιορισµό των απουσιών των παιδιών, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και, κατ' επέκταση, την ανάπτυξη και την πρόοδό τους.


ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Πλύνε τα χέρια σου!

Το συστηματικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών περιορίζει τη μετάδοση των λοιμώξεων, είτε αυτές προέρχονται από ιούς είτε από βακτήρια. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά το φαγητό, φυσικά μετά την τουαλέτα, πάντοτε μετά την παιδική χαρά ή το παιχνίδι στο ύπαιθρο, όταν έχουν χαϊδέψει ζώα, όταν έχουν αθληθεί, όταν έχουν συναντηθεί ή συναναστραφεί με άλλο άρρωστο παιδί. Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να παροτρύνουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους για αρκετή ώρα, ιδανικά για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να πουν το αγαπημένο τους τραγουδάκι ή ποιηματάκι.

ΥΓΙΕΙΝΗ
Στοιχεία και αριθμοί


Οι γονείς, σε ένα ποσοστό 40%, αγνοούν τις διαδικασίες υγιεινής και καθαριότητας που ακολουθούνται στο σχολείο των παιδιών τους. Ενα μικρό παιδί κρυολογεί 6-10 φορές, κατά μέσο όρο, τον χρόνο. Ετησίως στις ΗΠΑ χάνονται 130 εκατομμύρια σχολικές ημέρες εξαιτίας ασθενειών και λοιμώξεων κάθε είδους.

Το μέσο σχολικό θρανίο «φιλοξενεί» περισσότερα από 20.000 μικρόβια. Σε έκθεση της Unicef αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ένα υγιεινό και καθαρό σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία των παιδιών και την αποτελεσματική μάθηση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, ως καταρτισμένων και παραγωγικών μελών της κοινωνίας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες τη δρα Σίσσυ Κολυβά, βιολόγο, μέλος του Ομίλου Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.



Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου