Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια είναι η πραγματική ενεργειακή κατανάλωση των κινητών τηλεφώνων;



Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα μπορεί να μοιάζουν ανάλαφρα και καθαρά, αλλά στην πράξη καταναλώνουν εμμέσως περισσότερη ενέργεια από αυτή δύο ψυγείων, όπως τονίζεται...


σε έρευνα από τον αμερικανικό σύνδεσμο εξόρυξης (NMA) και την αμερικανική συμμαχία καθαρού ηλεκτρισμού από άνθρακα (ACCCE).

Όπως είναι φυσικό, η ακριβής μέση κατανάλωση είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, καθώς εκτός από την ενέργεια που καταναλώνει το ίδιο το κινητό ως συσκευή, πρέπει να προστεθεί και η ενέργεια που καταναλώνουν οι servers ώστε να αποθηκεύσουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα που όλοι μας θέλουμε να βλέπουμε στην οθόνη μας καθημερινά.

Στην έκθεσή τους από το 2013, οι παραπάνω σύνδεσμοι αναφέρουν ότι με μια ώρα video streaming ανά εβδομάδα, το έξυπνο κινητό φτάνει να καταναλώνει εμμέσως ηλεκτρισμό ίσο με αυτόν δύο ψυγείων σε ετήσια βάση μονάχα μέσω των αναγκών για τα δεδομένα.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, όπως ο καθηγητής τεχνολογίας, Ντάγκλας Ράσκοφ, «η ζημιά που κάνω καθημερινά με όλα αυτά τα πράγματα και τον έντονα ψηφιακό και γεμάτο με άνθρακα τρόπο ζωής μου, είναι απλά αόρατη σε μένα». Και ίσως αυτό τελικά να είναι το μεγαλύτερο αρνητικό στην όλη υπόθεση, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συγκαλύπτει τις πραγματικές του επιπτώσεις για το περιβάλλον, είτε πρόκειται για τις εκπομπές ρύπων, είτε για τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις (πρώτες ύλες κτλ).

Ο καταναλωτής το μόνο που βλέπει είναι ένα καθαρό περιβάλλον χρήστη (διεπαφή-interface), είτε πρόκειται για το κινητό τηλέφωνο, είτε για τους υπολογιστές, είτε για άλλες συσκευές και προϊόντα τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει στο motherboard.vice.com ο πολιτικός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Μάξουελ, τείνουμε να χαρακτηρίζουμε λανθασμένα την σύγχρονη εποχή ως «μεταβιομηχανική». «Μου αρέσει να λέω ότι όταν κοιτάς αυτές τις τεχνολογίες, όπως το κινητό, μοιάζουν εντελώς καθαρές, δηλαδή θα έτρωγες το φαγητό σου στην επιφάνειά του. Όμως, μια καλύτερη αναλογία θα ήταν αν είχε πάνω του φουγάρα που βγάζουν καπνό, διότι στην πραγματικότητα είναι συνδεδεμένο με την παλιά βιομηχανική αλυσίδα παραγωγής. Όταν το κατανοήσεις αυτό – και εξακολουθεί να είναι δύσκολο – η αορατότητά του έχει να κάνει εν μέρει με τη γοητεία που ασκεί η σύγχρονη τεχνολογία που σε πολλούς φαντάζει ως μαγεία».

Ο ίδιος τονίζει ότι τελικά το πιο φιλικό προς το περιβάλλον τηλέφωνο είναι αυτό που έχεις ήδη στα χέρια σου, υπό την έννοια ότι η συνεχής αγορά νέων συσκευών είναι ιδιαίτερα βλαβερή.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου