Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη κινητοποίηση για την πύρινη λαίλαπα στη Θάσο - κάηκαν σπίτια στο Καζαβίτι



Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση λόγω της πύρινης λαίλαπας στο νησί της Θάσου, το οποίο έχει κηρυχθεί από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Οι πυροσβέστες, μιλώντας στην «Κ», κάνουν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συγκεντρώσει πολλά τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν για δεύτερο εικοσιτετράωρο στη Θάσο. Κάτοικοι δηλώνουν στην «Κ» την απογοήτευσή τους από τον ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό (δήμος, περιφέρεια, αρμόδια υπουργεία), εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευγνωμοσύνη τους για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που τους συνδράμουν, οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελέγξουν την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, προβλητισμό και φόβο προκαλεί στους Θασίτες η επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση της Χρυσούπολης, πράγμα που καθίσταται αναγκαίο ωστόσο λόγω της υποχώρησης φυσικού φωτισμού.

Η Πυροσβεστική, από την άλλη, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί βοήθεια με εναέρια μέσα από άλλες χώρες, ενώ άγνωστο παραμένει εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες αρχές.

Το βασικό πρόβλημα που, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου στο νησί, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πεζή πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι από τα Λιμενάρια Θάσου αναφέρουν ότι η πυρκαγιά πλησιάζει τα νεκροταφεία του χωριού, ενώ δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται, ειδικά βλέποντας την αδυναμία πυροσβεστών και εθελοντών να προσεγγίσουν τις εστίες, ευχαριστώντας τους και πάλι.

Σημειώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζωπυρώσεις εστιών πυρκαγιάς, ειδικά προς τις Μαριές και το Ραχώνι, φόβος που επιτείνεται, αφενός, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται απόψε το βράδυ, (ήδη από το μεσημέρι ο αέρας δεν βοηθάει το έργο των αρχών) και, αφετέρου, εξαιτίας της υποχώρησης των εναέριων μέσων κατά τη διάρκεια της νύχτας που πλησιάζει.

Συντονιστής των επιχειρήσεων, επίγειων και εναέριων, είναι ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο όποιος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί. Κέντρο επιχειρήσεων έχει οριστεί το Γυμνάσιο - Λύκειο Πρίνου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί εάν τα σχολεία των απειλούμενων περιοχών θα λειτουργήσουν αύριο, πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους.

Η φωτιά αυτήν τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Σκάλα Καλής Ράχης, ενώ εκφράζονται φόβοι για κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς τον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, ακόμη και αυτή την περίοδο. Οι πυροσβέστες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη βοήθεια και τη φιλοξενία που δέχθηκαν από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι έσπευσαν με κάθε μέσο να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής, του Στρατού και του ΕΚΑΒ, ενώ πολλοί εθελοντές κατέφθασαν από τους γειτονικούς νόμους.

Κάτοικος του Λιμένα ανέφερε στην «Κ» ότι ώς τις πρώτες πρωινές ώρες πάλευαν με ό,τι μέσα διέθεταν για τον έλεγχο της φωτιάς. Μάλιστα, από σήμερα, Κυριακή, νωρίς το πρωί, ο Δήμος Θάσου καλεί κατοίκους και επισκέπτες να συνεισφέρουν τρόφιμα (σάντουιτς, νερό κ.λπ.) σε πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές. Ο αέρας δεν έχει κοπάσει στο νησί, αλλά ξεκίνησε χαμηλής έντασης βροχόπτωση που όλοι εύχονται ότι θα βοηθήσει την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί και επί τόπου επιχειρούν συνολικά 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 36 στρατιώτες, 15 εθελοντές, 11 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρία μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο δήμαρχος Θάσου, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθώντας να θέσουν τις φλόγες υπό πλήρη έλεγχο.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου