Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Κομμένη στα δύο η χώρα από τα μπλόκα των αγροτών

Κομμένη στα δύο η χώρα από τα μπλόκα των αγροτών

Κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο κόμβο της Νίκαιας, μετά από αποκλεισμό που πραγματοποίησαν οι αγρότες...

 από τις 16:00 μέχρι τις 18:00. Οι ίδιοι επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και αυξήσουν, όπως έχουν δηλώσει, την πίεση προς την κυβέρνηση.
Map
Satellite
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Το Σάββατο έφτασαν στο μπλόκο κυρίως αγροτικά μηχανήματα από Καρδίτσα και Φάρσαλα με τους αγρότες να δηλώνουν πως η ενίσχυση του μπλόκου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Οι αγρότες επιδιώκουν επίσης και τον συντονισμό των μπλόκων που στηρίζουν το πλαίσιο αιτημάτων της πανελλαδικής Επιτροπής του μπλόκου.

Έκλεισε η ΕΟ Θεσσαλονίκης - Σερρών στον Λευκώνα

Κλειστή παρέμενε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου η ΕΟ Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, ενώ στο σημείο επιστρέφουν οι δυνάμεις αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που επιχείρησαν να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σημεία, μέσω άλλων παρακαμπτηρίων οδών και τους σταμάτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Τονίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να φτάσουν στον Προμαχώνα όχι για να αποκλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αργότερα γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να χαράξουν νέα στρατηγική, που πρόκειται να εφαρμόσουν πιθανόν τη Δευτέρα, αφού και αύριο αναμένουν ενίσχυση του μπλόκου τους.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση, με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τους αγρότες του Δήμου Παιονίας που κατευθύνονταν στο τελωνείο των Ευζώνων στα διόδια πριν από το τελωνείο, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά» λένε οι αγρότες. Η δύναμη των αγροτών ανέρχεται σε 80 τρακτέρ, ενώ στο σημείο καταφθάνουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Το μπλόκο των Ευζώνων θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, από αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής. Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλημμένα ξεκαθάρισαν, και αυτό που προκρίνεται είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Ζοοtechnia που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.





Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου