Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

To σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ φορτώνει με δυσβάστακτα βάρη τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ για τη μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα πληρώσει και φόρο περί τα 140 εκατ. ευρώ!

Ναρκοθετημένο τοπίο γύρω από τη ΔΕΗ έχει στήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις.



Τα εναλλακτικά σχέδια για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε με τους δανειστές, με κοινό παρονομαστή το πολιτικό σλόγκαν «διασφάλιση του 51% της ΔΕΗ και των δικτύων ηλεκτρισμού της χώρας υπό δημόσιο έλεγχο», οδηγούν την επιχείρηση σε οικονομικό στραγγαλισμό και απειλούν ευθέως τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Οι επιπτώσεις στη ΔΕΗ από το πολύπλοκο σχέδιο απόσχισης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που είχαν επισημανθεί από την αρχή, πολλαπλασιάζονται όσο προχωράει η περίπλοκη εφαρμογή του. Η κυβέρνηση επέλεξε έναντι του προηγούμενου σχεδίου διάθεσης του 66% του ΑΔΜΗΕ, έναντι ανταλλάγματος που θα εισέπραττε η ΔΕΗ, τη διάθεση του 51% στο Δημόσιο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Η ΔΕΗ για τη μεταβίβαση αυτού του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, η αξία του οποίου αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 491,7 εκατ. ευρώ, όχι μόνο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα πληρώσει και φόρο περί τα 140 εκατ. ευρώ! Το σύνολο δε των φόρων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που προβλέπει το επισφαλές σχέδιο Σκουρλέτη ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ, όταν η ΔΕΗ τα μόνα χρήματα που είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει είναι τα 320 εκατ. που προσφέρει η κινεζική State Grid για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο μέσω της εταιρείας «Ενεργειακή Συμμετοχών», η σύσταση της οποίας εγκρίθηκε στην επεισοδιακή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, την περασμένη Τρίτη, η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί με βάση τον νόμο στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να προσφέρει ταμειακή διευκόλυνση στη νέα εταιρεία για την κάλυψη αρχικών υποχρεώσεων ύψους 70.000 ευρώ, αλλά και να καλύψει τα έξοδα για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, που είχαν προδιαγραφεί με τον νόμο 4389/2016 που ενέκρινε το σχέδιο απόσχισης, νέα βάρη μεταφέρονται στη ΔΕΗ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστώτριες τράπεζες και να προχωρήσει το σχέδιο που οδηγήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ με 2,2 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικού δανείου το οποίο λήγει το 2019, και ενώ η ΔΕΗ ανέμενε την ανταπόκρισή τους σε νέο αίτημα για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ., έθεσαν αιφνιδίως θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ λόγω της διάθεσης του 51% του ΑΔΜΗΕ χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, ενώ για να συναινέσουν στην έγκριση του σχεδίου αλλά και για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη ΔΕΗ ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η τελική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τις τράπεζες για να ξεμπλοκάρει το project του ΑΔΜΗΕ και να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την ενεργοποίηση της ρήτρας για την 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ που προβλέπει το μνημόνιο ενόψει της αξιολόγησης, αυξάνει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά κόστη της ΔΕΗ και στερεί σημαντική ρευστότητα από την επιχείρηση. Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν στην παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. εκ μέρους της ΔΕΗ και της Ενεργειακής Συμμετοχών. Το ποσό αυτό θα προκύψει από παραχωρήσεις μακροχρόνιων συμβάσεων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής και μέσης τάσης, εγγυήσεις εκ μέρους των πελατών των δύο εταιρειών και την αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών του στενού δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ.

Το κλείσιμο της κατ’ αρχήν αυτής συμφωνίας παρουσιάζει πολλές τεχνικές και νομικές δυσκολίες και «χτυπάει» σε πολλές πλευρές. Από την περασμένη Παρασκευή που έκλεισε η κατ’ αρχήν συμφωνία, τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν τρόπους για την ολοκλήρωσή της, σκοντάφτοντας συνεχώς σε «κόκκινες ζώνες».

Η εφαρμογή της συμφωνίας προϋποθέτει μέτρα που δεν θα θίγουν το Δημόσιο είτε από την πλευρά των κρατικών ενισχύσεων είτε από την πλευρά της επίπτωσης στα δημοσιονομικά, ούτε τη νέα εταιρεία «Ενεργειακή Συμμετοχών» που θα πρέπει να εισαχθεί χωρίς βάρη στο Χρηματιστήριο. Η συμφωνία ακουμπάει επίσης, με τρόπο που δεν έχει ακόμη εκφραστεί, τις ξένες πιστώτριες τράπεζες και ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την κινεζική State Grid που έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και προμηθευτές της ΔΕΗ με ανεξόφλητες οφειλές προς αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου