Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

«Ανεβαίνει» στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

05s1paralia

Τα μελτέμια πέφτουν, ο καύσωνας έρχεται. Μέχρι και 42 βαθμούς υπό σκιά θα φτάσει ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας...



 δύσκολες συνθήκες ειδικά για όσους παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Περισσότερο τυχεροί –φυσικά– εκείνοι που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο με προορισμό τα νησιά. Εκεί, εξαιτίας των μελτεμιών, –παρότι μικρότερης έντασης συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα– η κατάσταση θα είναι αρκετά πιο υποφερτή.

«Ο καύσωνας ξεκίνησε από τη βορειοδυτική Ελλάδα. Αυτό που περιμένουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι ότι τα μελτέμια θα πέσουν στα 4-5 μποφόρ, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η άνοδος της θερμοκρασίας και στην Ανατολική Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, δίνοντας μία εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει.

Από σήμερα λοιπόν, σε περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο». Στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλία και στον Κάμπο Σερρών, ο υδράργυρος θα δείχνει 42 βαθμούς, ενώ στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα τα μελτέμια θα εμποδίσουν τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στη Ρόδο η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 38 έως 40 βαθμούς.

Eως 36 στις Κυκλάδες

«Aλλο το μελτέμι των επτά και άλλο των τεσσάρων ή των πέντε μποφόρ που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες στις Κυκλάδες», λέει ο κ. Ζιακόπουλος. Παρά τη μικρότερη ένταση όμως των ανέμων συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, η θερμοκρασία στα κυκλαδίτικα νησιά θα κυμαίνεται γύρω στους 36 βαθμούς, δημιουργώντας σχετικά υποφερτές συνθήκες για κατοίκους και παραθεριστές.
Aνοδος ελάχιστων τιμών

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις που σε περίοδο καύσωνα η δροσιά είναι περιζήτητη ακόμη και τις βραδινές ώρες, μοναδική διέξοδος θα είναι οι παραλίες. Και στις δύο πόλεις, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 39 βαθμούς, ωστόσο θα γίνει αισθητή και η άνοδος των ελάχιστων τιμών της. Eτσι από νωρίς το πρωί στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείχνει 24 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη 22 έως 24.

Παράταση στη ζέστη

Αυτός ο καύσωνας ήρθε για να μείνει, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, η ζέστη θα μας ταλαιπωρήσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. «Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε μία ανάσα από το επόμενο Σάββατο, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε με βεβαιότητα», λέει στην «Κ». «Κατά πάσα πιθανότητα (60-70%) θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου