Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Νέα μαγνητική ταινία από την ΙΒΜ και την SONY αποθηκεύει ότι δεν φαντάζεστε!


Νέα μαγνητική ταινία από την ΙΒΜ και την SONY αποθηκεύει ότι δεν φαντάζεστε!

Η Sony και η ΙΒΜ (ειδικότερα η IBM Research στη Ζυρίχη) ανακοίνωσαν πως πέτυχαν ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία,


στα 201 Gb/in2 (gigabytes ανά τετραγωνική ίντσα).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Sony, το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον συνδυασμό της νέας τεχνολογίας μαγνητικής ταινίας της Sony, η οποία χρησιμοποιεί ειδικό λιπαντικό, με σειρά τεχνολογιών της IBM Research, όπως κεφαλές εγγραφής/ ανάγνωσης, τεχνολογίες ελέγχου μοτέρ και πρωτοποριακούς αλγορίθμους επεξεργασίας σημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη πυκνότητα εγγραφής στον χώρο είναι περίπου 20πλάσια από αυτήν των συμβατικών μέσων αποθήκευσης μαγνητικής ταινίας (9.6 Gb/in2). Το αποτέλεσμα είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει αποθήκευση της τάξης των 330 terabytes ανά data cartridge, τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα είναι δυνατή η αποθήκευση μόνο 15 ΤΒ.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στον χώρο του Internet of Things, των cloud υπηρεσιών και των big data έχουν βοηθήσει στη δημιουργία νέων αγορών, με αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση για μέσα αποθήκευσης υψηλών δυνατοτήτων. Από αυτή την άποψη, η μαγνητική ταινία παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη, καθώς επιτρέπει αποθήκευση δεδομένων για μακρές περιόδους, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, μικρό κόστος και εξοικονόμηση χώρου. Βασικής σημασίας όσον αφορά στην εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η μείωση της απόστασης μεταξύ της μαγνητικής ταινίας και της μαγνητικής κεφαλής, καθώς και η μείωση της τριβής- κάτι που επετεύχθη χάρη στη χρήση του ειδικού λιπαντικού που ανέπτυξε η Sony.

Όπως σημειώνεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της IBM, η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία βιώνει μια αναγέννηση, πέρα από τις παραδοσιακές εφαρμογές της, όπως πχ στη διατήρηση αρχείων βίντεο κ.α. Οι δύο εταιρείες θα βασιστούν στις νέες αυτές εξελίξεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών μαγνητικής ταινίας, αποσκοπώντας στην εμπορική εκμετάλλευση μέσων αποθήκευσης νέας γενιάς, με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες.


Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου