Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη σέντρα

14s6st_petersbur

Οι 47 μήνες της αναμονής τελειώνουν σήμερα. Μετά τέσσερα χρόνια και τον θρίαμβο της Γερμανίας στα γήπεδα της Βραζιλίας, το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει απόψε...



 από τα γήπεδα της Ρωσίας, με την οικοδέσποινα να υποδέχεται στην πρεμιέρα τη Σαουδική Αραβία. Το ταξίδι των 32 ημερών, των 32 ομάδων και των 64 αγώνων ξεκινά με τις συγκινήσεις και τις ιστορίες του, πρώτη εκ των οποίων είναι η αναπάντεχη αλλαγή προπονητή στην εθνικής Ισπανίας.

Μια αλλαγή που προκάλεσε «σεισμό» στις τάξεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, απότοκο της προχθεσινής πρόσληψης του Γιούλεν Λοπετέγκι από τη Ρεάλ, καθώς η ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε χθες την άμεση απόλυση του 51χρονου προπονητή από τον πάγκο των «φούριας ρόχας» και την άμεση αντικατάστασή του από τον αθλητικό διευθυντή της ομοσπονδίας Φερνάνδο Ιέρο.

Οργισμένος ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες ανακοίνωσε χθες στο Κράσνονταρ την απόλυση του κ. Λοπετέγκι λέγοντας ότι ενώ είχε συμβόλαιο μαζί του έως το 2020, η ομοσπονδία πληροφορήθηκε για την πρόσληψή του από τη Ρεάλ μόλις πέντε λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση από την πρωταθλήτρια Ευρώπης. «Ως υπάλληλος της ομοσπονδίας, ο προπονητής δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν κάποιος επιθυμεί να μιλήσει σε υπάλληλό μας, πρέπει να μιλήσει και σε εμάς. Είναι τόσο απλό. Μιλάμε για την ομάδα που εκπροσωπεί όλους τους Ισπανούς», τόνισε. Λίγο αργότερα ο κ. Ρουμπιάλες δήλωσε ότι καθήκοντα τεχνικού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 αναλαμβάνει ο κ. Ιέρο, που λόγω του πόστου του, ως αθλητικού διευθυντή, βρισκόταν ήδη στη Ρωσία μαζί με την εθνική ομάδα. Ο 50χρονος πρώην αρχηγός της Ρεάλ βρίσκεται ξαφνικά με πολύ σοβαρά καθήκοντα, αναλαμβάνοντας μια ομάδα που στοχεύει στον τελικό και προέρχεται από σερί 20 αγώνων χωρίς ήττα υπό τον κ. Λοπετέγκι. Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Ιέρο δεν διαθέτει καθόλου προπονητική πείρα πέρα από ένα μικρό διάστημα στην Οβιέδο, στη β΄ κατηγορία Ισπανίας.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον παλιό Ισπανό διεθνή Χουανίτο, που εξήρε τον κ. Ρουμπιάλες: «Οι αξίες της εθνικής είναι πάνω από όλα. Ακόμη κι αν δεν πάρουμε το Μουντιάλ, οι Ισπανοί είμαστε πρωταθλητές στην αξιοπρέπεια!».

Ετσι, με μια τέτοια ιστορία πριν καν αρχίσει το Μουντιάλ, μπορούμε να αναμένουμε μία τουλάχιστον συναρπαστική διοργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι μόλις αύριο είναι το ντέρμπι με την Πορτογαλία...

Ρωσία - Σ. Αραβία ανοίγουν την αυλαία


Το πολυτελές γήπεδο Λουζνίκι της Μόσχας, όπου θα διεξαχθεί και ο μεγάλος τελικός στις 15 Ιουλίου, φιλοξενεί απόψε (6 μ.μ.) τον πρώτο αγώνα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Ρωσία να έχει αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία.

Πέρα από τη συμβολική σημασία του πρώτου αγώνα κάθε διοργάνωσης, όπου υπάρχει μάλιστα και μια παράδοση εκπλήξεων, η σύγκρουση Ρώσων και Σαουδαράβων θα είχε ελάχιστο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για τις ομάδες του Μουντιάλ με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

Ωστόσο, το ματς έχει μεγάλη σημασία αναφορικά με τη μάχη της πρόκρισης από τον Α΄ όμιλο της διοργάνωσης, αφού πέρα από το φαβορί (Ουρουγουάη), Αίγυπτος, Ρωσία και Σ. Αραβία μοιράζονται τις πιθανότητες για το άλλο εισιτήριο της φάσης των «16». Τυχόν αποτυχία των Ρώσων απόψε καθιστά επικρατέστερη την Αίγυπτο για την πρόκριση, πράγμα που σίγουρα θα προσθέσει άγχος στα πόδια των Ρώσων διεθνών.

Ο Ρώσος εκλέκτορας Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ εμφανίζεται βεβαίως αισιόδοξος, παρά τα μάλλον απογοητευτικά δείγματα της ομάδας του τόσο στο Euro 2016 και το περυσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών όσο και στα φετινά φιλικά ματς. «Είμαστε έτοιμοι να ανέλθουμε στο επίπεδο που είχαμε σχεδιάσει. Εχουμε φρεσκαριστεί πολύ και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβληματάκια μας. Το πρώτο μας ματς είναι σημαντικό, καθώς θα δείξει τι περίπου θα καταφέρουμε,» είπε ο 54χρονος βετεράνος τερματοφύλακας.

Από την άλλη πλευρά, οι Σαουδάραβες έχουν αρκετά καλή ομάδα για τα δεδομένα τους, όπως είχε φανεί και στο πρόσφατο φιλικό με την εθνική μας ομάδα. Ο Αργεντινός τεχνικός Χουάν Αντόνιο Πίτσι, που δύο χρόνια πριν κατέκτησε με τη Χιλή το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο, έχει εμφυσήσει επιθετικό χαρακτήρα στην αραβική ομάδα, που ειδικεύεται στις αντεπιθέσεις. Ετσι, με δεδομένη την όχι και τόσο γρήγορη ρωσική άμυνα, όλα είναι πιθανά.

Του εναρκτήριου λακτίσματος στη Μόσχα θα προηγηθεί 25λεπτη τελετή έναρξης με τη συμμετοχή 500 χορευτών και αθλητών της γυμναστικής και του τραμπολίνου, του Βρετανού αστεριού της ποπ Ρόμπι Γουίλιαμς και της Ρωσίδας σοπράνο Αΐντα Γκαριφούλινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου