Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Πιέσεις για άνοδο των τιμών βλέπει ο Παναγιωτάκης

ΔΕΗ: Πιέσεις για άνοδο των τιμών βλέπει ο Παναγιωτάκης

Πιέσεις για αυξήσεις των τιμών στην προμήθεια ρεύματος βλέπει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο...



 του Economist, το διακύβευμα τα επόμενα 15 χρόνια είναι ασφάλεια εφοδιασμού.

“Η άνοδος των τιμών πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν το κόστος παραγωγής και πιέζουν για άνοδο τιμών”, σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “επαληθεύονται οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με την εξαίρεσή της Ελλάδας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου άνθρακα”.

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη «μεταβατική» δεκαπενταετία για το μείγμα παραγωγής (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές κλπ) ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, επιβάλλεται η στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής για την αξιοποίηση των υφιστάμενων μονάδων. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά την αποεπένδυση η ΔΕΗ δεν θα είναι δεσπόζων παίχτης, το μερίδιό της στο χονδρική θα πέσει κάτω από το 50% και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος χώρος για διμερή συμβόλαια.

Όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου της επιχείρισης στο λιανεμπόριο ρεύματος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι οι δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ ως μέτρο δεν αποδίδουν και ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 82% αλλά σε όρους πελατείας βρίσκεται πάνω από το 95% .Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή οικονομία. Όπως σημείωσε, η συμμετοχή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9% ενώ στόχος είναι να φθάσει στο 12% τα επόμενα χρονιά. «Αυτό είναι αμφίβολο με την αύξηση του ενεργειακού κόστους», εκτίμησε ο ίδιος.



Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου