Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Γύρος: Νέος φάκελος για τη διεθνή κατοχύρωσή του ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης



Την από κοινού κατάθεση φακέλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεθνή πιστοποίηση του ελληνικού γύρου αποφάσισαν, μετά από διαφωνίες χρόνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Ειδικότερα, Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος και Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος υιοθέτησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, την πρόταση της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, να προχωρήσουν μαζί και «να διεκδικήσουν σθεναρά το μείζον - την κατοχύρωση του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) - και όχι το έλασσον- την αναγνώριση δηλαδή του γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), που ήταν η τελευταία λύση ύστερα από τη χρόνια ασυνεννοησία των εμπλεκομένων».



Ασυνεννοησία και διαφωνίες, που, κατά το υπουργείο, είχαν ωθήσει πριν έναν χρόνο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) να υποβάλει μεμονωμένα φάκελο κατοχύρωσης του γύρου ως ΕΠΙΠ ως ελάχιστη προστασία, έναντι του σφετερισμού του προϊόντος από αθέμιτες, διεθνείς πρακτικές, προκαλώντας τις ενστάσεις τόσο της ΕΔΟΚ, όσο και της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων.

Τελικά, με την παρουσία και του προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρέθηκε η «χρυσή τομή» κι αποφασίστηκε να επανακατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησης ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου. Η υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή όλων για την πληρότητα και αρτιότητά του, υποσχόμενη την αμέριστη συμπαράσταση τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Εμμανουήλ Δομαζάκης, ο αντιπρόεδρος, Στέλιος Σκαρίμπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Αραμπατζή ευχαρίστησε και συνεχάρη όλα τα μέρη για τη σημερινή τους απόφαση «να εγκαταλείψουν διαφωνίες και μεμονωμένες στρατηγικές και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία μια σημαντική κατοχύρωση για ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν. Ο στόχος να κατοχυρώσουμε ότι ο γύρος έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης και παραγωγής, και αυτή είναι μόνον η Ελλάδα, μας δυναμώνει απέναντι στις δυσκολίες που θα εμφανιστούν, μετά από τόσα χρόνια απουσίας διεκδίκησης.
Η σημερινή απόφαση ήταν η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα, που όλοι, πολιτική ηγεσία, βιομηχανία, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δώσουμε ενωμένοι» είπε η υφυπουργός.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου