Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Αυξήθηκε η διαδικτυακή εξάρτηση των παιδιών στην Ελλάδα

Αυξήθηκε η διαδικτυακή εξάρτηση των παιδιών στην Ελλάδα

Σημαντική είναι η αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης των εφήβων (12 – 18 ετών) στην Ελλάδα, καθώς από το 2013 που ήταν στο 13%, σήμερα έχει φτάσει στο 37%.


Αυτή η μεγάλη αύξηση του 200% προκύπτει από την προκαταρκτική έρευνα που εκπονήθηκε από φοιτητές του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής.

Η παιδίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Τσίτσικα σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Τα ελληνόπουλα όχι μόνο πλοηγούνται στο διαδίκτυο αλλά πολλές φορές εν αγνοία των γονιών τους. Πολλά έχουν κάνει γνωριμίες μέσω διαδικτύου και αυτή η εμπειρία δεν ήταν καλή στο 30% αυτών των παιδιών».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 612 έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν τα εξής :


Xρησιμοποιούν smartphone κατά 71%, παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο κατά 40% καθημερινά κατά 90%, ακούνε μουσική 74,3% , σερφάρουν στα κοινωνικά δίκτυα κατά 70,6%, ενώ μόνο το 27,6% κάνουν σχολικές εργασίες εκεί.

Το 53% δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο εκπαιδευτικά έχουν όμως κοινωνικό προφίλ σε instagram ή fb το 94%.

Έχουν συναντηθεί σε φυσικό περιβάλλον με διαδικτυακούς φίλους το 43,5% και αυτή η εμπειρία δεν ήταν καλή στο 30% ενώ δεν το γνώριζαν οι γονείς τους στο 38,7%.Παρενοχλήθηκαν διαδικτυακά το 30% και έχουν φερθεί βίαια στο διαδίκτυο το 32%. Το 28% έχει κάνει αναφορά ή καταγγελία για παρενόχληση.

Έχουν δει κακή χρήση προσωπικών φωτογραφιών το 30%και δυστυχώς το 37% έχει διαδικτυακή εξάρτηση με το 8% σε πολύ σοβαρή μορφή. Το ίντερνετ έχει και τις επιπτώσεις του αφού το 30,9% αμελεί τα πράγματα που είχε προγραμματίσει , στο 30% έχει επηρεάσει την όρασή του, το 42% νοιώθει κουρασμένος ή κουρασμένη γιατί κοιμάται λιγότερο αλλά στο 61% το διαδίκτυο λειτουργεί χαλαρωτικά και στο 28% δίνει αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά σε ποσοστό 20,3% λέει πως η ζωή τους θα ήταν άδεια χωρίς το διαδίκτυο και δεν θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί ακόμη κι αν επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους σε ποσοστό 25%.

Επίσης, σύμφωνα με την κ.Τσίτσικα το διαδίκτυο σχετίζεται με διατροφικές παρεκτροπές, και κάνει συναισθηματικές εξαρτήσεις που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματος των παιδιών.





Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου