Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, -20% στους μισθούς όλων, φέρνει η «Λερναία Υδρα»


Με τη συνάντηση, στις 6.00 το απόγευμα, των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ενδέχεται να μην έχουν στη διάθεσή τους το τελικό κείμενο του «μίνι μνημονίου», συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή που θα πάρει η συμφωνία κυβέρνησης - πιστωτών προκειμένου να ξεκλειδώσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης.

15:03 7/2
Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Αρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, -20% στους μισθούς όλων, φέρνει η «Λερναία Υδρα»
Το τελικό κείμενο του προμνημονίου που αναμένεται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ακόμη έτοιμο, καθώς παρέμενε ανοιχτό το θέμα της μείωσης των συντάξεων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες του Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το πρόγραμμα της ανταλλαγής των ομολόγων PSI.

Στις 6 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν από το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότιδιασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.
Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.
Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.
Ο περιορισμός τού ύψους του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.
Ξημέρωσε στο Μαξίμου η τρόικα
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και τρόικας ολοκληρώθηκαν στις 3 τα ξημερώματα. Νωρίτερα, και μόλις είχε ολοκληρωθεί ο δικός του κύκλος επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσέδωσε χαρακτηριστικά «Λερναίας Υδρας» στην διαπραγμάτευση.
«Είναι τόσο σκληρή που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία, είναι μια Λερναία Ύδρα», τόνισε και προειδοποιώντας για το βάρος των μέτρων που έρχονται συμπλήρωσε: Οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα: Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες».
Αφησε μάλιστα αιχμές για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων λέγοντας: «Δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
«Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας τόνισε πως «πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου