Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Χαϊδέψτε το κάθισμα και δυναμώστε τον ήχο


Στο τελευταίο project των ειδικών του Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ, κατάφεραν να δημιουργήσουν υφάσματα ευαίσθητα στην αφή.
Χαϊδέψτε το κάθισμα και δυναμώστε τον ήχο

Ενημερώθηκε: 05.02.2012 // 20:45

Με ένα χάδι στην… ταπετσαρία του αυτοκινήτου μας θα μπορούμε μελλοντικά να ελέγχουμε την ένταση του ηχοσυστήματός του, σύμφωνα με καναδούς επιστήμονες.
Ο λόγος για το τελευταίο project των ειδικών του Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν υφάσματα ευαίσθητα στην αφή.
«Για την ακρίβεια, προσπαθούμε να προσθέσουμε την εμπειρία του χειρισμού ενός smartphone στα υφάσματα» εξηγεί ο ερευνητής Μαξίμ Σκορομπόγκατι. «Αναζητούμε εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής όπου θα μπορούμε να “κεντήσουμε” λεπτούς και μη επεμβατικούς διακόπτες, αποφεύγοντας τα αντιαισθητικά κουμπιά» προσθέτει.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μια μαλακή ίνα από πολυμερές με ηλεκτρικές ιδιότητες την οποία στη συνέχεια προσέθεσαν στην ύφανση ενός υφάσματος. Ανάλογα με το σημείο στο οποίο το ύφασμα δέχεται… χάδια αλλάζουν και οι ηλεκτρικές του ιδιότητες.
Το hi-tech ύφασμα μάλιστα δεν φάνηκε να επηρεάζεται κατά τη διαδικασία καθαρισμού, γεγονός που το κάνει αυτομάτως κατάλληλο για υφάσματα που υφίστανται «ταλαιπωρία», όπως π.χ. η ταπετσαρία του αυτοκινήτου ή ακόμη και εκείνη του σαλονιού.
Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν ήδη το ενδιαφέρον τους για τη νέα τεχνολογία. «Οι ευαίσθητες στην αφή επιφάνειες αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνολογία για τον έλεγχο λειτουργιών εντός του οχήματος» δηλώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της γερμανικής BMW Μελίνα Αουλίνγκερ.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου