Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν 350 από τα F-16 τους – Ο ρόλος της ΕΑΒ


Tην αναβάθμιση 350  μαχητικών αεροσκαφών F-16 πολλαπλού ρόλου  σχεδιάζει η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) στο πλαίσιο ενός πρoγράμματος  ύψους 2,8 δισεκατομμύρια δολ. και στο οποίο κάποιοι στην Αθήνα εκτιμούν βασίμως οτι μπορεί να πάρει ένα …κομματάκι, έστω …φασόν, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στην Τανάγρα!
Το αμερικανικό γιγαντιαίο πρόγραμμα προωθείται  για να συμβάλει ως αντιστάθμισα στο βραδύτερο ρυθμό προμήθειας του επόμενης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει τα μοντέλα Block 50 και κάποια Block 40 F-16 και θα είναι «κλιμακούμενο» με βάση τις ανάγκες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το έργο, που θα τρέχει έως το 2020, θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των επιλεγμένων F-16. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν προηγμένο ραντάρ, αισθητήρες, νέες οθόνες στο πιλοτήριο, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών. Η USAF προτιμά μια λύση υπέρ του ραντάρ AESA. Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει πάνω από 1.000 F-16 στο δυναμικό της, εκ των οποίων περίπου 640 είναι Block 40/50. Περισσότερα από 4.450 F-16 έχουν παραδοθεί σε 26 έθνη.
Το αμερικανικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών F-16 σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς και αναλυτές.
Τώρα, ως προς την ΕΑΒ. Ειδικοί λένε ότι ο η ελληνική κρατική εταιρία με τον έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα, στο μέτρο που έχει πάει πολύ καλά με τον μερικό εκσυγχρονισμό και την δομική αναβάθμιση περίπου 90 μαχητικών F-16 των ΗΠΑ  τα τελευταία χρόνια, έχει όλα τα φόντα να επιλεγεί ως  δυνάμει συνεργάτης .  ‘Αλλωστε ήδη κατασκευάζει στην Τανάγρα το 30% της ατράκτου για όλες τις παραγγελίες σε όλο τον κόσμο! Ενώ έχει και άλλη δεδομένη τεχνογνωσία και εμπειρία και το μάνατζμεντ της θεωρείται αποτελεσματικό στην εξαγωγική προοπτική.. Αρκεί βέβαια να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό λόμπυ στις ΗΠΑ και η εταιρία να -εργαζόμενοι και διοίκηση – να βάλουν τα δυνατά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου