Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Από 1η Ιανουαρίου έτακτο τέλος και στα φάρμακα



Εισαγωγή έκτακτου τέλους για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον «θετικό κατάλογο» συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013.



Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.


Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, για το έτος 2013 δύναται να συμψηφίζεται με το καταβληθέν ή συμψηφισθέν ποσό που του αντιστοιχεί από το claw back του έτους 2012. Σε περίπτωση που το έκτακτο τέλος υπερβαίνει το claw back του 2012, δύναται μετά τον ανωτέρω συμψηφισμό το υπολειπόμενο ποσό να συμψηφιστεί με το claw back του 2013 ή το rebate του νόμου 4052/2012 για τα φάρμακα που περιέχονται στον θετικό κατάλογο του 2013.


Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν πληρώσουν το έκτακτο τέλος, τότε τα σκευάσματα που διανείμουν στην αγορά βγάνουν από τη θετική λίστα, δηλαδή θα σταματήσουν να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις από το χώρο της αγοράς φαρμάκου, συνιστά σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα δουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους να πέφτουν κατακόρυφα, με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι πια όχι μόνο επιλέγουν σκευάσματα τα οποία συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός και αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά πλέον προτιμούν να προμηθεύονται το γενόσημο με την ίδια ουσία, και μάλιστα αυτό με την πιο χαμηλή τιμή.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου διευκρινίζεται επίσης πως το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, για το έτος 2013 δύναται να συμψηφίζεται με το καταβληθέν ή συμψηφισθέν ποσό που του αντιστοιχεί στο ποσό που πληρώνουν οι εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back) του παρόντος έτους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθετική πράξη, το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει την είσπραξη της επιστροφής από τους κάτοχος αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων.


neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου