Εντυπωσιακά αποτελέσματα διαφόρων ερευνητικών προσπαθειών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, για τα οποία έχει λάβει και σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ανοίγουν νέους δρόμους στον τομέα της καινοτομίας


Παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από χαρούπια με μικροβιακές και ηλεκτροχημικές διεργασίες. Παραγωγή συσσωματωμάτων ξύλου (πέλετς), με βάση το ελαιοπυρηνόξυλο, τα ελαιοκλαδέματα και το πριονίδι. Ξήρανση της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα διαφόρων ερευνητικών προσπαθειών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, για τα οποία έχει λάβει και σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ανοίγουν νέους δρόμους στον τομέα της καινοτομίας και πλέον ζητούμενο είναι να υπάρξει ικανοποιητική διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κλάδο προκειμένου οι συγκεκριμένες εφαρμογές καθώς και άλλες να υλοποιηθούν, σε μεγάλη κλίμακα, στην πράξη.

Ορισμένα από τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Γιάννης Βουρδουμπάς, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας ερευνητών - συνεργαζόμενων επιχειρηματιών στο πλαίσιο προγράμματος ενθάρρυνσης και υποστήριξης Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για έρευνα και ανάπτυξη (έργο R&D Industry), που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Μιλώντας στα 'Χανιώτικα Νέα', ο κ. Βουρδουμπάς επεσήμανε ότι η «ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μάς έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα έξι διπλώματα στον τομέα της ενέργειας, με τον οποίο έχουμε ασχοληθεί ενεργά και διερευνάμε την περίπτωση και την πιθανότητα, ακόμη και τη δυνατότητα, να μεταφερθούν αυτά στην παραγωγή εφ’ όσον ενδιαφερθούν κάποιες επιχειρήσεις της Κρήτης».

Κληθείς να σχολιάσει αν στην Ελλάδα υπάρχει ικανοποιητική αξιοποίηση της ερευνητικής τεχνογνωσίας, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Βουρδουμπάς απάντησε αρνητικά.
«Δυστυχώς, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τα εργαστήριά τους δεν είναι τόσο ανοιχτά σε παραγωγικές επιχειρήσεις και σε οργανισμούς και πιστεύω ότι η ευθύνη είναι αμοιβαία. Δυστυχώς δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα περίμενα να υπάρχει ή που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι εδώ υπάρχει μια πρόκληση: πώς θα δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε η συσσωρευμένη ερευνητική γνώση και εμπειρία που υπάρχει -και είναι πολύ αξιόλογη- θα μεταφερθεί στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές, να παράγουν καλύτερα προϊόντα και θα στέκονται καλύτερα στο ελληνικό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, που αφορά καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες για τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της Κρήτης και ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 'Ερευνα και Ανάπτυξη' αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως γνωστοποίησε χθες το πρωί, στο περιθώριο της συνάντησης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος Μπαουράκης. Σημειώνεται ότι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων συντονίζει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο κατατέθηκαν δέκα προτάσεις και αναμένεται να ανακοινωθούν οι τρεις που ξεχώρισαν.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα