Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Αποφασίζουν το μέλλον της Κρήτης με το...βλέμμα στις ανεμογεννήτριες!

Αποφασίζουν το μέλλον της Κρήτης με το...βλέμμα στις ανεμογεννήτριες!

Μετράνε πλέον αντίστροφα στην περιφέρεια για το Χωροταξικό. Η Κρήτη θα πάρει θέση για το Χωροταξικό σχέδιο, στην αναθεωρημένη μορφή του, θα προτείνει τις δικές της αλλαγές και θα φτιάξει τον «οδικό χάρτη» της για τα επόμενα 30 χρόνια.




Ίσως είναι το πιο σημαντικό σχέδιο για τον νησί που θα συζητηθεί στις 29 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης παρουσία όλων των φορέων που έχουν εμπλακεί στη δημόσια διαβούλευση- ήδη πάνω από 90 δήμοι, επιμελητήρια, περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς έχουν καταθέσει τις απόψεις τους. Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι ενώ το Χωροταξικό σχέδιο είναι ο μπούσουλας για την Κρήτη ,τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της συγκυρίας...κυριαρχεί το θέμα των ΑΠΕ, τι θα γίνει με τις ανεμογεννήτριες, που θα μπουν και τις αντιδράσεις του κόσμου!

«Ναι, δυστυχώς υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Ενώ το χωροταξικό Σχέδιο είναι πολύ σοβαρό κι έχει μια σειρά πράγματα να συζητήσουμε από τους δρόμους, τα λιμάνια , τα αεροδρόμια, τις τουριστικές ζώνες, τις βιομηχανικές, τις βιοτεχνικές, που θα μπει τι τα επόμενα χρόνια κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό και από αυτό ένα κομμάτι, των ΑΠΕ. Το οποίο φυσικά είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τώρα ότι συμπίπτει με τις αντιδράσεις του κόσμου, τα λάθη που έχουν γίνει με τις μονομερείς ενέργειες» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Νίκος Καλογερήςπου θα εισηγηθεί κι εκ μέρους της περιφέρειας το όλο ζήτημα, τις αλλαγές που προτείνει η περιφέρεια για το Χωροταξικό με βάση την πρόταση των μελετητών και του υπουργείου.



«Εμείς πρέπει να συγκεράσουμε τις απόψεις των 90 τόσων φορέων που με εντυπωσιακό τρόπο συμμετείχαν στη διαβούλευση. Και θα υποβάλουμε τις δικές μας προτάσεις τις οποίες θα τις θέσουμε υπόψιν των φορέων που έστειλαν τις δικές τους απόψεςι» αναφέρει ο κ.Καλογερής που όπως τονίζει επελέγη να μην προηγηθεί ξεχωριστή επιτροπή διαβούλευσης.

«Η διαβούλευση έχει γίνει. Εμείς θα στείλουμε εγκαίρως την εισηγησή μας σε όλους τους φορείς να την έχουν και να την μελετήσουν. Και στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Οκτωβρίου θα είναι όλοι εκεί για να τις συζητήσουμε και να καταλήξουμε» λέει.

Το συμβούλιο θα χρειαστεί μια...μεγάλη αίθουσα(πιθανώς θα γίνει στη Λότζια) και μια ολόκληρη μέρα για να γίνει αυτή η συνεδρίαση. Θα είναι παρόντες εκπρόσωποι του υπουργείου για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι μελετητές της αναθεωρημένης πρότασης για το Χωροταξικό και φυσικά το περιφερειακό συμβούλιο με τους φορείς της Κρήτης.

«Εκεί θα αποφασίσουμε τις δικές μας προτάσεις επί της μελέτης και τα όσα λέει το υπουργείο με στόχο να περάσουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι καλύτερα για την Κρήτη» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Τα ενεργειακά

Δυστυχώς η ευτυχώς ετσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση του ενεργειακού σχεδιασμού και των ΑΠΕ που...φυτρώνουν παντού, με τις αντιδράσεις πολλών περιοχών το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει, όπως παραδέχεται και η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ.Βιργινία Μανασάκη που θα κάνει τις δικές της προτάσεις σε συνεργασία με τον κ.Καλογερή.

«Εμείς έχουμε κατά νου ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε και το χωροταξικό του ενεργειακού τοπίου. Δεν είναι μονο οι ΑΠΕ, που φαίνεται το μείζον τώρα και είναι σπουδαίο. Αλλά είναι και άλλα όπως η υποβρύχια διασύνδεση, που θα καταλήγει το υποβρύχιο καλώδιο που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις. Αυτά πρέπει να αποφασιστούν τώρα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα» λέει η κ.Μανασάκη.

Θυμίζουμε ότι επί της ουσίας το υπουργείο είχε ζητήσει

οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια να είναι οι εξής:

- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
- Ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.
- Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.

- Εγρήγορση για απορρόφηση εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, διότι για την επόμενη περίοδο έως το 2020 θα επαναξιολογηθεί από την ΕΕ η δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας και επομένως και της Κρήτης, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών.

Από την πλευρά της η μελετητική ομάδα της κ.Κλουτσινιώτη επιβάλλει περιορισμούς στον τουριστικό κλάδο και στη δόμηση , απαγορεύσεις στις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα κείνει το θέμα της συγκέντρωσης των οχλουσών δραστηριοτήτων τοποθετώντας τις στα ενεργειακά κέντρα -λιμάνια που δημιουργεί σε Αθερινόλακκο- Κορακιά –Μαράθι. Εκεί προτείνει να γίνουν και ηλιοθερμικοί σταθμοί, βιομηχανικά λιμάνια και να μπουν οι οχλούσες δραστηριότητες. Ειδικά πάντως το θέμα στο Μαράθι που για τους Χανιώτες είναι...θέρετρο θυμίζουμε ότι οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου