Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Όλο το ελληνικό σινεμά σε έναν ιστότοπο



Ο ελληνικός και διεθνής κινηματογράφος του περασμένου αιώνα, φωτογραφίες, κείμενα, κριτικά σημειώματα, αφίσες, κινηματογραφικά περιοδικά, περνούν πλέον στο διαδίκτυο και εμπεριέχονται σ' έναν ιστότοπο...





Σας... λείπει λ.χ. το τεύχος "3" (Νοέμβριος του 1969) του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" που εξέδιδε ο Βασίλης Ραφαηλίδης; Ή αναζητάτε το άρθρο του "αιρετικού Πιερ Πάολο Παζολίνι στην Corriere della Sera" της 8ης Οκτωβρίου του 1975, λιγότερο από ένα μήνα πριν τη δολοφονία του; Εμπεριέχεται στις σελίδες (14-19) του αφιερωματικού τόμου για τον Ιταλό ποιητή-κινηματογραφιστή που εξέδωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη το 1994...

Έτσι, μ' ένα απλό "κλικ" μέσω του οθόνης (όχι απαραίτητα του υπολογιστή αλλά ακόμα και του κινητού τηλεφώνου) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των - ψηφιοποιημένων πλέον χάρη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - πληροφοριών που αφορούν στον κινηματογράφο.

"Δεν οραματιζόμαστε το πώς θα βιώνουμε την τέχνη... καλωδιωμένοι ή έστω "ασύρματοι"... Σήμερα όμως η αναγκαιότητα της πληροφορίας έχει περάσει - είναι αποκλειστική σχεδόν "δουλειά" του διαδικτύου" έλεγε παρουσιάζοντας τον "θησαυρό κινηματογραφικών γνώσεων και πληροφοριών" του νεοσχεδιασθέντος ιστότοπου "myfestival", η υπεύθυνη του έργου και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Αργυρώ Μεσημέρη.

To "myfestival.gr" που παρουσιάστηκε στην έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τον κινηματογράφο "Ολύμπιον") είναι το έργο - αποτέλεσμα του επιχειρησιακού προγράμματος που υλοποιήθηκε την τελευταία τετραετία με χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει:

- την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος, την ανάπτυξη εφαρμογών προβολής και διάχυσης του ψηφιακού υλικού, την προμήθεια υλικού και βασικού λογισμικού, τη φωτογράφηση της Συλλογής HELLAFFI και τη μετάφραση των μεταδεδομένων και επιλεγμένων τμημάτων από τα τεκμήρια, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση του παγκόσμιου κοινού σε αυτά.

Στο πολιτιστικό απόθεμα του έργου περιλαμβάνονται:

1. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της συλλογής HELLAFFI (193 γιγαντοαφίσες διαστάσεων 2mx3m, 2mx5m, 3mx9m) καθώς και 81 έργα (προσχέδια, μακέτες, λιθογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια σινικής κλπ.) και 29 φωτογραφίες προσόψεων κινηματογράφων.

2. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Εκδόσεων των 55 χρόνων διοργανώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (180 βιβλία, συνολικά 20.000 σελίδες, 46 κατάλογοι του Φεστιβάλ και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, συνολικά 9.000 σελίδες).

3. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Ελληνικών Κινηματογραφικών Περιοδικών (260 περίπου φυσικά τεύχη, συνολικά 25.000 σελίδες) πολλά απ' τα οποία αποτελούν αμιγώς αρχειακό υλικό και έχουν διακόψει προ πολλών ετών την κυκλοφορία τους).

4. Καταλογογράφηση και τεκμηρίωση κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης ΦΚΘ (6.000 τόμοι από τους περίπου 13.000 τόμους της κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης του ΦΚΘ η οποία είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

5. Καταλογογράφηση και τεκμηρίωση ταινιών της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (400 ταινίες).

Η πρόσβαση των κινηματογραφόφιλων στον ιστότοπο "myfestival.gr" και η χρήση των πληροφοριών που παρέχει θα μπορεί να γίνεται από τις 31 Οκτωβρίου".

Για την ενημέρωση του κοινού (ειδικών και μη -χρηστών του διαδικτύου) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει δυο ημερίδες με θέμα «Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση. Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10) και η δεύτερη ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Αθηνά του ξενοδοχείου Parthenon (Μακρή 6, Ακρόπολη).

Στις ημερίδες θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του έργου και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Αργυρώ Μεσημέρη, η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη, ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος, καθώς και συντελεστές του έργου εκ μέρους της ομάδας τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης.






Πηγή:  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου