Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Εκδηλώσεις μνήμης για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εκδηλώσεις μνήμης για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Μνήμες από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη «ζωντάνεψαν» το μεσημέρι στα Χανιά κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική...



κοινότητα Τσικαλαριών και στην ομώνυμη οδό όπου και βρίσκεται το μνημείο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), που έχει δημιουργηθεί εις μνήμη της Μάχης της 42ης Οδού.

«Η οδός Τσικαλαριών έχει βρει τη θέση που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε στενά με τους βετεράνους και τους απογόνους τους, προκειμένου να τιμήσουμε τους ήρωες μας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

«Η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Η Μάχη της 42ης οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941. Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, για να τονίσει: «Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς όλους εκείνους, που απέδειξαν αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη τους στις αξίες της ελευθερίας».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ακόλουθος Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Blackwell, o Αυστραλός πρέσβης στην Ελλάδα, John Griffin, και η αναπληρώτρια πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Joanna Heslop.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ριζίτικο τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών.

Οι εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης συνεχίζονται το απόγευμα, με τελετή μνήμης στο μνημείο πεσόντων Νεοζηλανδών, στην περιοχή Γαλατά, και αύριο στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.





Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου