Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Δέκα χρόνια Πυροσβεστικό Μουσείο

Δέκα χρόνια Πυροσβεστικό Μουσείο

Τα 10 χρόνια του κλείνει στις 18 Μαΐου, που είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, το Πυροσβεστικό Μουσείο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση...



 του Πυροσβεστικού Σώματος, «με το μήνυμα "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: 
τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται", γιορτάζεται και εφέτος, την Πέμπτη 18 Μαΐου, σε όλη τη χώρα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η συγκεκριμένη ημέρα ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και τα ίδια να αποτελέσουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Η 18η Μαΐου, λοιπόν, αποτελεί κάθε χρόνο μια ιδιαίτερη γιορτή του πολιτισμού καθώς είναι η μέρα που σε όλον τον κόσμο τα Μουσεία έχουν την τιμητική τους».

Και επισημαίνεται ότι «αυτή την ημέρα, πριν δέκα χρόνια, στις 18 Μαΐου του 2007, άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην Παλλήνη Αττικής. Στους χώρους του παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του και εφεξής, μέσω της εξέλιξης του συστήματος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας της χώρας μας. Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος στα δέκα χρόνια λειτουργίας του συγκεντρώνει και εμπλουτίζει, διαφυλάττει και εκθέτει στο κοινό πυροσβεστικές συλλογές, κειμήλια, αντικείμενα ιστορικής αξίας, καθώς και συγγράμματα σχετικά με την πυροσβεστική ιστορία, αλλά και γενικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος».

Σημειώνεται ακόμη ότι «παλαιά πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ιππήλατες πυροσβεστικές χειραντλίες, πυροσβεστικές μοτοσικλέτες, πυροσβεστικές στολές κ.ά.) κοσμούν τον εξωτερικό χώρο και τις αίθουσες του μουσείου, ενώ εκτίθενται φωτογραφίες με πυροσβεστική δράση, φωτογραφίες παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και εικαστικές δημιουργίες των μικρών επισκεπτών του Μουσείου. Διαθέτει Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη και διατηρεί ειδικό Ιστορικό Πυροσβεστικό Αρχείο, όπου φυλάσσονται τα αρχεία εγγράφων, ήχου και εικόνας».

Ενας από τους κύριους στόχους που έθεσε το Μουσείο, από την ίδρυσή του, πέρα από την προβολή της ιστορίας προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στο ευρύ κοινό, ήταν η ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών, υπογραμμίζεται στη ίδια ανακοίνωση.

Αναφέρεται επιπλέον ότι «από την ημέρα λειτουργίας του Μουσείου μέχρι και σήμερα, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών και κυρίως μαθητών σχολείων, οι οποίοι εκφράζονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τη μοναδικότητα, τον πλούτο των εκθεμάτων και την ποιότητα της ξενάγησης, τα οποία και καταγράφουν στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου. Ετσι, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες επισκέψεις σχολικών μονάδων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, φέρνοντας χιλιάδες νέα παιδιά σε επαφή με το πυροσβεστικό επάγγελμα, δίνοντάς τους παράλληλα βασικές γνώσεις πρόληψης σε ζητήματα πυρκαγιών και ατυχημάτων, στα πλαίσια δράσης του Π.Σ.».

Ειδικότερα, την περίοδο 2007-2008 το Μουσείο επισκέφθηκαν 2.120 μαθητές, την περίοδο 2015-2016 είδαν τα εκθέματα 5.735 μαθητές, ενώ την περίοδο 2016 μέχρι τα μέσα Μαΐου, 5.802 μαθητές. Στα στατιστικά δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις από ιδιώτες.

Επιπροσθέτως τονίζεται ότι «με αφορμή την επέτειο της πρώτης δεκαετίας από την ίδρυση του Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος, επαναλειτουργεί το Πωλητήριο του Μουσείου, με επετειακά και αναμνηστικά είδη πυροσβεστικού ενδιαφέροντος καθώς και αντικείμενα για τους μικρούς επισκέπτες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα πωλητήρια "δένουν" τους επισκέπτες με τα μουσεία, πόσο μάλλον το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας» και επίσης ότι «την Πέμπτη 18 Μαΐου, το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό και για όσους συναδέλφους επιθυμούν να το επισκεφθούν, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο».

Το Πυροσβεστικό Μουσείο βρίσκεται στη διασταύρωση Ν. Μίληση και Λεωφ. Μαραθώνος (έξοδος 15 Αττικής οδού) στην περιοχή Ανω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής.




Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου