Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά έναντι των καρδιαγγειακών



Τις δυνατότητες της δραστηριότητας και τα οφέλη της ως προς την καρδιαγγειακή νόσο κατά την περίοδο της γήρανσης ανέλυσαν οι επιστήμονες. Σκοπός της μελέτης ήταν...



η αποτίμηση της σωματικής δραστηριότητας στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος των πασχόντων ηλικιωμένων.

Οι Έλληνες επιστήμονες Χριστίνα – Ιωάννα Οικονόμου, Φωτούλα Μπαμπάτσικου, Ελένη Τριανταφυλλίδη και Χαρίλαος Κουτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία» ΕΚΠΑ –ΤΕΙ Αθήνας και του Εργαστηρίου Υγιεινής – Επιδημιολογίας ΤΕΙ Αθήνας, μελέτησαν 69 άτομα άνω των 65 ετών στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λαϊκό.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια καταγραφής δημογραφικών στοιχείων και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων καθημερινά καθώς και των οικιακών εργασιών αλλά και της εργασιακής απασχόλησης των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 71% των συμμετεχόντων ασχολούνταν με βαριές και ελαφριές οικιακές δραστηριότητες, το 52,2% με την κηπουρική στην ύπαιθρο και το 31,9% με τη φροντίδα κάποιου εξαρτώμενου από αυτόν ατόμου στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φυσική δραστηριότητα αποτελεί ένα εύκολο, οικονομικό και τροποποιήσιμο παράγοντα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων που παρέχει σημαντικά οφέλη ακόμα και στις προχωρημένες ηλικίες. Όπως είπαν, υπάρχει τελικά ευεργετικά εξαρτώμενη σχέση μεταξύ δραστηριότητας και νόσου ως ένα επίπεδο άσκησης.




Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου