Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η πατάτα και η Νάξος γιορτάζουν

Η πατάτα και η Νάξος γιορτάζουν

Η Νάξος είναι από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδος και υπάρχουν πολλοί λόγοι να την επισκεφτεί κάποιος και η γιορτή της πατάτας είναι σίγουρα μία από αυτές.



Το ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα, τα πανέμορφα σοκάκια που είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα των Κυκλάδων, το Κάστρο, η ορεινή Απείρανθος αλλά κυρίως οι χαμογελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποι του νησιού.

Και φυσικά οι πανέμορφες παραλίες που σε μαγεύουν με την πρώτη ματιά χάρη στα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά τους. Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές και για όλα τα γούστα, Άγιος Προκόπιος με χοντρόκοκκη άμμο και δίκαια θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Ευρώπης. Η Πλάκα που είναι μία εντυπωσιακή, τεράστια και όμορφη παραλία με αμμουδιά, προστατευόμενη από τους ανέμους του καλοκαιριού. Η Μικρή Βίγλα είναι ένα σημείο συνάντησης για τους λάτρες του windsurfing από όλο τον κόσμο αλλά φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες που θα σας εντυπωσιάσουν όπως το Καστράκι, Όρκος, Αλυκό, Άγιος Γεώργιος, Πυργάκι, Γλυφάδα.

Η γιορτή της πατάτας

Στις 15 Ιουλίου υπάρχει άλλη μία αφορμή - πρόκληση για τους καλοφαγάδες: Στο 8ο Φεστιβάλ πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου φέτος θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες τηγανητές πατάτες. Όσοι λατρεύουν την πατάτα δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να βρεθούν στην περιοχή Κάπαρες της Αγίας Άννας στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (15 Ιουλίου), όπου θα απολαύσουν τις φημισμένες πατάτες του νησιού σε πολλές νόστιμες συνταγές από γνωστούς σεφ που θα βάλουν την πινελιά τους.

Και όλα αυτά βέβαια υπό τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και χορών που θα σας κρατήσουν κεφάτους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο αγαπημένος παρουσιαστής Χρήστος Νέζος.

Ο «Χρυσός» του νησιού

Με την καλλιέργεια της πατάτας στο νησί ασχολούνται περίπου 300 με 400 οικογένειες, παράγοντας 6 με 7 εκατομμύρια κιλά το χρόνο και είναι από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο . Τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ Νάξου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, έναν ικανό άνθρωπο, τον Δημήτρη Καπούνη σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, προχώρησε στη συσκευασία του προϊόντος σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης που γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Η άριστη ποιότητα και η μοναδική γεύση της Πατάτας Νάξου δίκαια της έχουν δώσει τον τίτλο "Χρυσάφι" για το νησί! Οι παραγωγοί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές την πατάτα, την οποία στη συνέχεια στέλνουν τυποποιημένη μέσα σε τσουβάλια με την "μαύρη γραβάτα", την ετικέτα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η ξακουστή γραβιέρα Νάξου

Όποιος επισκεφτεί την Νάξο δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσει και πάρει μαζί του την φημισμένη γραβιέρα Νάξου που φτάνει μέχρι το Ντουμπάι και φτιάχνουν με τόσο μεράκι, τεχνογνωσία, και σύγχρονα μηχανήματα οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά στο τυροκομείο για να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ημερησίως παράγονται 5 τόνοι τυριού κυρίως γραβιέρας αρίστης ποιότητας .
Αυτό που δεν συναντιέται συχνά στα υπόλοιπα νησιά είναι οι νέοι να μένουν στο τόπο τους. Στην Νάξο όχι μόνο μένουν οι ντόπιοι στο τόπο τους αλλά έρχονται και από την Αθήνα γιατί υπάρχουν ακόμη δουλειές χάρη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου