Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Διεθνείς σκοπευτικοί αγώνες στην Κρήτη το 1908



Συμμετείχαν άνδρες της Κρητικής Χωροφυλακής και των διεθνών δυνάμεων



Αρχές του 20ου αιώνα ο αθλητισμός δεν ήταν φυσικά μια διαδεδομένη όπως σήμερα δραστηριότητα στην Κρήτη, αν και υπήρχαν αρκετοί, Κρήτες ή αλλοδαποί, που αθλούνταν. Η παρουσία των στρατιωτών και αξιωματικών των ξένων δυνάμεων, Γάλλων, Άγγλων, Ιταλών και Ρώσων, έδινε ευκαιρίες για τη διοργάνωση διαφόρων αγώνων. Στα Τείχη του Ηρακλείου οργανώνονταν ακόμη και ποδοσφαιρικοί αγώνες, ανάμεσα σε Άγγλους στρατιωτικούς, με θεατές του ντόπιους που τότε γνώριζαν το ποδόσφαιρο.

Ίσως όμως το πλέον γνωστό σπορ ήταν η σκοποβολή. Με το άθλημα αυτό, σαν εξάσκηση, ασχολούνταν άλλωστε οι Κρήτες επαναστάτες στα βουνά. Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας οργανώνονταν αγώνες στους οποίους συμμετείχαν και άνδρες της Κρητικής Χωροφυλακής και, αργότερα, της Πολιτοφυλακής.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, και η οποία είχε κυκλοφορήσει σε καρτ ποστάλ και υπάρχει στα αρχεία του αμερικανικού Κογκρέσου, έχουμε ένα στιγμιότυπο από διεθνείς σκοπευτικούς αγώνες που οργανώθηκαν σε παραλία της Κρήτης, χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο. Όπως η ίδια η εικόνα δίνει την πληροφορία, οι αγώνες οργανώθηκαν στις 17 και 18 (29 και 30 με το νέο, ευρωπαϊκό ημερολόγιο) Μαΐου 1908. Διαγωνιζόμενοι ήταν άνδρες των διεθνών δυνάμεων, αλλά και της κρητικής χωροφυλακής. Στο χώρο, εκτός από τους σκοπευτές, υπάρχουν αξιωματικοί, προφανώς κριτές των διαγωνιζόμενων, ενώ αριστερά έχει στηθεί και σκηνή με τα απαραίτητα για τον αγώνα.



cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου