Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πώς θα μας πάρουν 600 εκατ. ευρώ με 4 «όπλα»



Τέσσερα όπλα ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη για να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ.



Πρόκειται για το «ψαλίδισμα» των δόσεων για την πληρωμή του τέλους ακινήτων του 2013 μέσω της ΔΕΗ, τις αυστηρές προειδοποιήσεις κατασχέσεων για όσους οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, την αποστολή των σημειωμάτων με τον ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013, καθώς και την εξπρές εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις ενστάσεις της τρόικας για την εξόφληση του «χαρατσιού» για το 2013 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα προκαλέσει «κενό» 400 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για το τρέχον έτος, αποφασίστηκε ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Η άλλη πηγή πρόσθετων εσόδων είναι η ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 ή σε ορισμένες περιπτώσεις και των 100 δόσεων, από την οποία αναμένεται να εισρεύσουν φέτος περίπου 700 εκ. ευρώ.

Κατασχέσεις
Το υπουργείο έχει συστήσει στους οφειλέτες να εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση, στέλνοντας το μήνυμα ότι όσοι δεν την αποδεχθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις για συνολικό χρέος ύψους 15 εκ. ευρώ και το Δημόσιο έχει εισπράξει 5 εκ. ευρώ. Τα αρμόδια στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποδοτικότητα της ρύθμισης και εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, αν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν «χαμηλώσει τον πήχη» των προσδοκιών. Επισημαίνεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή στην παλαιά ρύθμιση και το ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν πιο συμφέρουσα την παλαιά ρύθμιση.

Μεγάλη δημοσιονομική ανάσα άνω των 500 εκ. ευρώ αναμένεται να δώσουν τα σημειώματα για τον ΦΑΠ της τελευταίας τριετίας. Εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει η αποστολή του ενιαίου εκκαθαριστικού για τον ΦΑΠ 2011 και 2012 που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις και από το τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η ταχυδρόμηση του ΦΑΠ του 2013 που θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις.

Επίσης εισροή εσόδων θα φέρουν και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος του 2012, που η μαζική αποστολή τους στους υπόχρεους θα ξεκινήσει με καθυστέρηση από τα μέσα Ιουλίου και μετά λόγω της παράτασης στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

ΦΑΠ 2010-11
«Ανοικτή» και τον Ιούλιο η ηλεκτρονική εφαρμογή Ε9

«Ανοικτή» και εντός του Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για το 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011).

Κι αυτό προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ολοκληρώσουν την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2010 και 2011.

Στο ηλεκτρονικό Ε9 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2011 και 2012, αλλά και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Παράταση

Εξάλλου, η συμπλήρωση του Ε9 για το έτος 2013 (χρήση 2012) θα παραταθεί, γιατί η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Για τα νομικά πρόσωπα η παράταση θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στα φυσικά πρόσωπα, καθότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να υποβάλουν εξαρχής όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013.

Μέσα από την εφαρμογή του Ε9 οι κάτοχοι ακινήτων μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ έτους 2010.

Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης.



e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου