Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ανησυχία στις τηλεπικοινωνίες από τους νέους φόρους

Ανησυχία στις τηλεπικοινωνίες από τους νέους φόρους

Την επιβάρυνση που θα έχουν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά κυρίως από την επιβολή τελών τόσο στη συνδρομητική τηλεόραση όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, μετρούν αυτή την περίοδο...



οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς όλες οι εταιρείες -άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- επηρεάζονται από την αύξηση της φορολογίας.

Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους ώστε οι λογαριασμοί που θα αφορούν τις χρεώσεις για τον Ιούνιο να είναι με τον νέο συντελεστή ΦΠΑ και να υπάρχει και το τέλος για όσους προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επιπτώσεις

Το παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας όπου ειδικό τέλος έχει επιβληθεί εδώ και αρκετά χρόνια προκαλεί ανησυχία στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που είδαν να επηρεάζεται η καταναλωτική συμπεριφορά με τους συνδρομητές να μειώνουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους όταν είδαν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται λόγω της υψηλής φορολογίας.


Τα αρχικά σενάρια που διέρρεαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφεραν ότι θα υπάρξει αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Κάτι που απεύχονταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι υπερβολικά φορολογημένη και μία ενδεχόμενη αύξηση του τέλους θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Το πλάνο για την αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία τελικώς δεν προχώρησε αλλά δεδομένου ότι είχε προϋπολογιστεί ένα μέρος των εσόδων που αναζητούσε η κυβέρνηση να προέλθει από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αναζητήθηκαν άλλες πηγές. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και το Internet, αλλά τελικώς αντί για το Διαδίκτυο προκρίθηκε το σενάριο της επιβολής τέλους στη σταθερή τηλεφωνία που περιλαμβάνει, βέβαια, και το Internet!

Η αλλαγή αυτή «κλείδωσε» αρκετά νωρίς αλλά οι πάροχοι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περίμεναν ότι το τέλος δεν θα ήταν στα επίπεδα του 10% για τη συνδρομητική και του 5% για τη σταθερή τηλεφωνία, αλλά ανέμεναν ότι θα κινείτο στα επίπεδα των 5% και 3,5% αντίστοιχα.

Αυτό που ακόμη δεν έχει υπολογιστεί είναι αν οι επιπλέον χρεώσεις που υπάρξουν θα οδηγήσουν τους καταναλωτές να διακόψουν τη σύνδεσή τους. Αυτό φαντάζει μάλλον απίθανο όσον αφορά στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά στη συνδρομητική τηλεόραση είναι αρκετά πιθανό.

Συνδρομητική

Παράγοντες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου εκτιμούν ότι η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της συγκεκριμένης αγοράς και άρα θα έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν επίσης ότι οι ελληνικές εταιρείες αποδίδουν στην πολιτεία εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης, καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν ενώ επιπλέον καταβάλλουν ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.ά. Η συρρίκνωση της αγοράς θα επηρεάσει και αυτά τα έσοδα αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν ότι η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς διεθνείς συνδρομητικές πλατφόρμες όπως είναι, για παράδειγμα, το Netflix, δεν επηρεάζονται. Βέβαια, προς το παρόν τα μερίδια αυτών των πλατφορμών είναι χαμηλά αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει από εδώ και στο εξής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα έσοδα των εταιρειών από τη συνδρομητική τηλεόραση αφού αυτή προσφέρεται «πακέτο» με άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενίοτε με πολύ χαμηλό κόστος για το συνδρομητή.

Λογαριασμοί
Αγώνας δρόμου για τις αλλαγές


Σε γενικές γραμμές οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δηλώνουν ότι δεν θα υπάρχει θέμα με την ενσωμάτωση του νέου συντελεστή ΦΠΑ και την επιβολή του τέλους στους λογαριασμούς των συνδρομητών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι περισσότεροι από τους παρόχους ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μία παράταση όσον αφορά στο πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου έχουμε την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και την έναρξη ισχύος του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. Το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος προκειμένου να αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Όσον αφορά το πώς θα γίνεται ο υπολογισμός, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη μόνο στους παρόχους που προσφέρουν ενιαίο λογαριασμό τόσο για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και Internet όσο για εκείνες που αφορούν τη συνδρομητική τηλεόραση. Σημειωτέον πως ο ΟΤΕ αποστέλλει διαφορετικούς λογαριασμούς για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και του OTE TV.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πάροχοι ξεχωρίζουν στον λογαριασμό το κόστος των διάφορων υπηρεσιών, οπότε ο υπολογισμός του τέλους θα γίνεται με βάση τον επιμερισμό που κάνουν οι πάροχοι, δίνοντας τη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν αποκλείεται πάντως ορισμένοι πάροχοι να επιλέξουν να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τον επιμερισμό, ώστε να είναι μικρότερη η αύξηση που θα έχει ο συνδρομητής.







Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου