Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Eκλογικός νόμος με υπογραφή Κουρουμπλή

Eκλογικός νόμος με υπογραφή Κουρουμπλή

Την κατανομή 270 εδρών με απλή αναλογική και 30 με τη μορφή «μπόνους» περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος που φέρεται ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει...



 ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μιλώντας στο Mega, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρόταση υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τάχθηκε υπέρ της άμεσης προώθησης της σχετικής διαδικασίας«Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ» δήλωσε, ενώ για το bonus των 30 εδρών που προβλέπει η πρότασή του είπε: «Οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία, δεν το δίνει ο εκλογικός νόμος. Μπορεί και οι 30 να πάνε σε απλή αναλογική. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα ποσοστό όπου η κοινωνία να καταγράψει τη βούλησή της ότι πάνω από αυτό το ποσοστό ένα κόμμα ή ένας σχηματισμός κομμάτων μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Και αυτό το μπόνους μπορεί να το δώσει η κοινωνία, όχι ο νόμος».

Κληθείς να απαντήσει στα όσα ακολούθησαν της τοποθέτησής του ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από απλή αναλογική, είπε πως πρόκειται για «παρεξήγηση» ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής και τόνισε: «Εγώ δεν αισθάνθηκα κανένα 'άδειασμα' ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ούτε από τον πρόεδρο της Βουλής. Εγώ κάνω μία επεξεργασία. Και επειδή έμαθα να δουλεύω συλλογικά, δεν αισθάνομαι 'άδειασμα', διότι αυτό που εγώ έχω επεξεργαστεί, πρέπει να το επεξεργαστεί και η πολιτική γραμματεία, ένα συλλογικό όργανο του κόμματος, και εκεί θα είναι θέση όλων μας. Γιατί λοιπόν να αισθάνομαι ότι έχω αδειαστεί; Αν το κόμμα, τα κεντρικά του όργανα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, σε αυτό θα πάμε όλοι μαζί».

Ο ίδιος τόνισε αρκετές φορές πως την τελική πρόταση θα διαμορφώσουν τα συλλογικά όργανα και η κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- είναι και η αρμόδια να αποφασίσει πότε θα κατατεθεί ο εκλογικός νόμος. Ο ίδιος πάντως τάχθηκε υπέρ της άμεσης προώθησης της σχετικής διαδικασίας.





Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου