Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αποφασισμένοι για μπλόκα οι αγρότες: Επεισόδια με την αστυνομία που τους εμποδίζει

Αποφασισμένοι για μπλόκα οι αγρότες: Επεισόδια με την αστυνομία που τους εμποδίζει

Σήμερα αποφασίζουν για τα Τέμπη - Επεισοδιακά στήθηκε το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων - Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους κρατά μακριά...



 από τον Προμαχώνα - Ποιοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και ποιοι κλείνουν συμβολικά

Αποφασισμένοι να αυξήσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση δηλώνουν οι αγρότες και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην ενίσχυση των μπλόκων, βγάζοντας τα τρακτέρ τους σε πολλές περιοχές και κομβικά σημεία της χώρας.

Από χθες νωρίς το απόγευμα αγρότες απέκλεισαν τελικά το τελωνείο των Ευζώνων, καθώς κατόρθωσαν επεισοδιακά να προσπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό. Κατά την διάρκεια της έντασης, δύο αγρότες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε αστυνομικά οχήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων. Το μπλόκο έχει ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αίγιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Η ένταση, σημειώθηκε στις 16:30, όταν πίσω από τρακτέρ βγήκαν, περίπου 100 αγρότες, με ξύλα στα χέρια και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, που εκείνη την ώρα άλλαζαν βάρδια.

Ήδη τη Δευτέρα αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, από τις 11:00 έως τις 14:30, καθώς ακόμη μια φορά έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ έδωσαν ραντεβού για σήμερα το πρωί στις 10:00 στο ίδιο σημείο. Το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25 Ιανουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος τους είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών σχεδίων τους ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των συγκεντρωμένων, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν για μία ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή από τις 23 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αποφάσισαν σε σύσκεψή τους, να κατευθυνθούν στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στα πράσινα φανάρια, όπου αναμένονται και αγρότες από τη Γαλάτιστα. Το σημείο είναι αποκλεισμένο και στα δύο ρεύματα από χθες το απόγευμα.

Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και θα συνεχίσουν έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών. Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Επίσης, οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι στήθηκε και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Στο μέτωπο των Τεμπών


Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.

Ήδη, από την Κυριακή τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα Τρίτη στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης. Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Κλειστή παρέμεινε μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας η εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου. Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Νίκαιας απελευθέρωσαν στις 18:00 το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πραγματοποιείται κανονικά. Κλειστό επ' αόριστον και για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εξακολουθεί να είναι το ρεύμα της Ε.Ο προς Αθήνα και στο μπλόκο της Νίκαιας.

Αγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο μετά τις 19:00 τη Δευτέρα, την νέαεθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Ο αποκλεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου. Ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι τις 21:30.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Στο μπλόκο της Σωλυνουργείας πέρασαν τη νύχτα αρκετοί αγρότες από την περιοχή της Κορίνθου, σύμφωνα με το Korinthosnews.gr. Μετά την 1η μέρα των κινητοποιήσεων οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προς το παρόν να μείνουν στην Σωλυνουργεία, σημείο αναφοράς αφού και πέρσι οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος. Σήμερα το πρωί αναμένονται και άλλοι αγρότες από όλα τα σημεία του Νομού και εκεί θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Με σύμβολο του αγώνα τους τον Μαρίνο Αντύπα, οι αγρότες που έχουν παρατάξει εδώ και μέρες τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού Μαγνησίας, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Νίκο Αγγελή, ήδη την Δευτέρα υπήρξε ενίσχυση του κόμβου με τρακτέρ, ενώ την Τρίτη αναμένονται νέες ενισχύσεις, με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα από την γύρω περιοχή, οπότε και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.





Πηγή: prtothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου