Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Οι επόμενες κινήσεις των ιδιωτών στη λιανική του ρεύματος

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι επόμενες κινήσεις των ιδιωτών στη λιανική του ρεύματος

Όπως εξηγούν πηγές της ενεργειακής αγοράς, υπάρχουν δύο στρατηγικές όταν μια εταιρεία προσπαθεί να κατακτήσει μερίδιο στην αγορά: η πρώτη είναι η δυναμική ανάπτυξη...


 και η απόκτηση πελατών με κάθε κόστος (χωρίς θεαματικά αποτελέσματα στην κερδοφορία για ένα διάστημα) ώστε στη συνέχεια η εταιρεία να εκμεταλλευτεί την κρίσιμη μάζα που έχει αποκτήσει και να εδραιωθεί στην αγορά. Η δεύτερη είναι η πιο συντηρητική προσέγγιση, με ήπια ανάπτυξη του πελατολογίου και με μικρότερα ρίσκα.

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων δημοπρασιών ΝΟΜΕ δείχνουν ότι οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς ρεύματος κινούνται μάλλον με προσεκτικά βήματα, αναπτύσσοντας με σταθερό ρυθμό το πελατολόγιό τους και αποφεύγουν τα μεγάλα ανοίγματα. Εδώ πρέπει να σημειωθούν και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, όπου υπάρχει πάντα λόγω της οικονομικής κρίσης ο κίνδυνος των επισφαλειών, ενώ και από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου υπάρχουν πάντα κίνδυνοι, όπως έχει δείξει η διαχρονική στάση των κυβερνήσεων σε σχέση με τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Κατηγορίες


Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και στην προχθεσινή δημοπρασία φάνηκε ότι υπάρχουν τρεις ταχύτητες προμηθευτών στην αγορά: η πρώτη αφορά τους τρεις καθετοποιημένους παίκτες δηλαδή την Protergia, τον Ήρωνα και την Elpedison οι οποίοι στην πρώτη δημοπρασία είχαν εξασφαλίσει ποσότητες πέριξ των 100-110MWh/h και προχθές εξασφάλισαν ποσότητες από 20 έως 33MWh/h.

Τα δύο μεγάλα μερίδια (33 και 31MWh/h) πήγαν σε Ήρων και Elpedison, ενώ η Protergia επέλεξε να περιοριστεί στις 20 MWh/h. Είναι φανερό ότι για τους παίκτες αυτούς η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο, με αποτέλεσμα πρώτιστο μέλημα είναι να μην έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Επίσης είναι σαφές ότι στους υπολογισμούς τους λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, που ανάλογα με τις συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς και των τιμών του καυσίμου μπορούν συγκυριακά να ανταγωνιστούν τους λιγνίτες της ΔΕΗ.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές που δεν έχουν παραγωγή και το προηγούμενο διάστημα είχαν κινηθεί και αποκτήσει αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς αναπτύσσοντας το πελατολόγιό τους. Για τους συγκεκριμένους παίκτες η απόκτηση ποσοτήτων στις δημοπρασίες έχει διπλή αξία αφού αποτελεί την βασική εξασφάλιση έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς και βέβαια δίνει περαιτέρω περιθώρια για ανάπτυξη. Έτσι για παράδειγμα προχθές η εταιρεία GREEN εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο ισχύος 16 MWh/h ενώ ακολούθησε η Watt&Volt με 10 MWh/h ενώ από 6 MWh/h εξασφάλισαν Volterra και NRG. Βεβαίως σε συνδυασμό με τις ποσότητες που είχαν εξασφαλιστεί στη δημοπρασία του Οκτωβρίου η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρά, ωστόσο είναι σαφές ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία με μικρές εξαιρέσεις οι ποσότητες διαμορφώνονται κατ’ αναλογία με τα υφιστάμενα μερίδια αγοράς.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι νεοεισερχόμενοι παίκτες. Εδώ έχουμε τον ΟΤΕ να εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα 9MWh/h ενώ μικρότερα μερίδια εξασφάλισαν, οι εταιρείες KEN (6 MWh/h), Volton (4 MWh/h) και Economic Growth (3 MWh/h) προσπαθώντας να ξεκινήσουν ήπια την είσοδό τους στην αγορά.

Κινήσεις

Το επόμενο διάστημα αναμένεται λοιπόν να υπάρξουν νέες κινήσεις στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών, με έμφαση πλέον στους οικιακούς πελάτες, αφού στους εμπορικούς, τα περιθώρια σημαντικών αλλαγών έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί. Οι ποσότητες που έχουν εξασφαλιστεί δεν προοιωνίζουν δραματικές αλλαγές στο σκηνικό της αγοράς, αν και θυμίζουμε ότι για το 2017 είναι προγραμματισμένες ακόμη 3 δημοπρασίες.

Ως προς τις τιμές είναι σαφές ότι η διαφορά των περίπου 3,5 ευρώ που διαμορφώθηκε σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία αποτυπώνει μια σειρά από δεδομένα: καταρχάς την επιθυμία των εταιρειών να εξασφαλίσουν έστω και σε υψηλότερη τιμή ενέργεια σε μορφή προθεσμιακού συμβολαίο. Αυτή η επιθυμία ενισχύεται και από τις ανησυχίες για άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος , της περίφημης ΟΤΣ, που επιβαρύνει τις αγορές των προμηθευτών από το σύστημα. Μάλιστα χθες η ΔΕΗ προχώρησε σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας ότι οι ανταγωνιστές της αγοράζουν ρεύμα στα 41 ευρώ όταν η ίδια στα 80,90 και 130 ευρώ (προφανώς αναφερόμενη σε κάποιες μεμονωμένες ώρες που η ΟΤΣ εκτινάχθηκε στη διάρκεια της κρίσης). Βεβαίως η λειτουργία της αγοράς είναι λίγο πιο σύνθετη, ειδικά για τους καθετοποιημένους παίκτες που ταυτόχρονα αγοράζουν και πουλάνε στο σύστημα και ειδικά για τη ΔΕΗ η οποία ελέγχει και το παραδοσιακά πιο φθηνό ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό (λιγνίτες, νερά).

Τέλος η άνοδος των τιμών προκλήθηκε πρωτίστως από το γεγονός ότι επελέγη η τμηματική διάθεση μικρών ποσοτήτων ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για το 2017, όπως έδειξε η πρώτη δημοπρασία του Οκτωβρίου, όταν και διατέθηκαν 460MWh/h σε πιο ανταγωνιστική τιμή για τους αγοραστές αντί για 145MWh/h που δόθηκαν προχθές.

Κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει θετικά την εξέλιξη των δημοπρασιών, σημειώνοντας ότι λειτούργησε ο ανταγωνισμός, δείχνει και την επιθυμία της κυβέρνησης να επιτύχει το άνοιγμα της αγοράς μέσω των δημοπρασιών, αφού σε αντίθετη περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα περίφημα δομικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς. Αυτά περιλαμβάνουν και κινήσεις που η κυβέρνηση θέλει να ξορκίσει, όπως οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. Χθες πάντως ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα μικρής ΔΕΗ και ότι η εταιρεία θα διατηρήσει το υπάρχον παραγωγικό της δυναμικό.





Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου