Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Επιχειρούν …στο τζόγο οι Έλληνες

Επιχειρούν …στο τζόγο  οι Έλληνες

Στροφή στην επιχείρηση «τζόγος» έκαναν οι Έλληνες το 2016, όπως προκύπτει από τα δεδομένα...



 του ΓΕΜΗ, που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα το moneypro.

Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση της ΟΠΑΠ για την λειτουργία VLTs σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, δημιουργώντας ουσιαστικά χιλιάδες μικρά καζίνο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, που άρχισαν σταδιακά να στήνουν εταιρείες εκμετάλλευσης τέτοιων καταστημάτων, που εμπίπτουν στον ΚΑΔ «ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ», ανοίγοντας επί της ουσίας μία νέα επιχειρηματική δράση που δεν είχε εμφανιστεί έως και τα τέλη του 2015 τόσο έντονα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ από τα 9.586 νομικά πρόσωπα (ΑΕ,ΕΕ,ΟΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ) που συστάθηκαν το 2016, τα 107 αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό κινείται πάνω από το 1%, δηλαδή για κάθε εκατό επιχειρήσεις που άνοιγαν στη χώρα μας, η 1,15 αφορούν στα τυχερά παιχνίδια. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι την πρώτη θέση στην «καρδιά» των Ελλήνων επίδοξων επιχειρηματιών συνεχίζει να καταλαμβάνει η πώληση ποτού, καφέ και φαγητού. Δηλαδή από τις 9.586 επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2016, οι 1.161 έχουν ως αντικείμενο το φαγητό και το ποτό.

Αυτό αντιστοιχεί στο 8, 25% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που αποτελεί συντριπτικά το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη δραστηριότητα. Το περίεργο που προκύπτει από τα δεδομένα του ΓΕΜΗ είναι ότι ενώ ο χώρος της εστίασης και του ποτού τα τελευταία εφτά χρόνια μετρά χιλιάδες λουκέτα, αφού το μειωμένο εισόδημα, η αυξημένη φορολόγηση και ο ΦΠΑ που εκτινάχθηκε στο 24% και η υψηλή ανεργία που δημιούργησαν τα μνημόνια αφήνει μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εντούτοις συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των εν δυνάμει ελλήνων επιχειρηματιών. Αναλυτικότερα οι 1.161 επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2016, έχουν ως αντικείμενο σε επίπεδο κύριου ΚΑΔ τις «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» και «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΟΤΩΝ». Σε δευτεροβάθμιους ΚΑΔ, αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη κινητικότητα κατά την διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε στις «υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια», «υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου», «υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ», «υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος», «υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά» και «υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο».

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.
Αμέσως μετά το φαγητό και το ποτό, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ενάρξεις για φαρμακεία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, εντάσσει τα φάρμακα στο σούπερ μάρκετ και κάποιοι φαρμακοποιοί για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των καιρών, διεύρυναν τις δραστηριότητές τους και δημιουργούν πολυχώρους υγείας, ευεξίας και ομορφιάς, με διευρυμένα ωράρια και συστεγάσεις.
Καλό πλασάρισμα βλέπουμε και στον κλάδο της παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και «λοιπών συμβουλών διαχείρισης», δραστηριότητα που παρέμεινε «ζωντανή» κυρίως λόγω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και της αναδιάρθρωσης δανείων που αποτελεί πλέον δεδομένο για πολλές επιχειρήσεις.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ.
Ψηλά στις θέσεις του καταλόγου, εμφανίζεται και το 2016 και ο κλάδος των κατασκευαστικών εργασιών σε κτίρια. Το «πάγωμα» της κτηματαγοράς έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις επισκευές και αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει στη σύσταση επιχειρήσεων με στόχο την οργανωμένη κάλυψη αυτής της ζήτησης. Εντοπίζονται 288 ενάρξεις μέσα στο 2016.
Η παροχή φορολογικών συμβουλών, καταλαμβάνει την έκτη θέση στον πίνακα με τους δημοφιλέστερους ΚΑΔ, με 270 ενάρξεις, αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα ανθεί κυρίως λόγω των σημαντικών και συχνών αλλαγών που επήλθαν στο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο της χώρας και που ανάγκασε το μέσο έλληνα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο φοροτεχνικό σύμβουλο για να μπορέσει να συμπληρώσει την δήλωσή του, να ανταποκριθεί στις αλλαγές που έχουν επέλθει στα έντυπα του εισοδήματος, των ακινήτων κλπ.


ΕΝΑΡΞΕΙΣ.
Οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας όλων των μορφών, ακόμη και των ατομικών, κατά τη διάρκεια του 2016, ανήλθαν σε 28.291, έναντι 35.135 το 2015. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 6.844. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις (όπου συμπεριλαμβάνονται και τα λεγόμενα «μπλοκάκια») με 18.442 ενάρξεις. Πρώτη σε επιλογή νομική μορφή είναι οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες με 4737 ενάρξεις και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 2.652 ενάρξεις. Οι ΕΠΕ είναι μόλις 338, καθώς ουσιαστικά έχουν αντικατασταθεί από τις ΙΚΕ, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες ανήλθαν σε 593.

Στα αρχεία του ΓΕΜΗ για το 2016 εμφανίζονται οι εξής διαγραφές: 1.047 ανώνυμες εταιρείες, 746 ΙΚΕ, 2.096 ΕΠΕ, 2126 Ε.Ε και 23.173 ατομικές. Έχουν διακόψει επίσης 5.707 Ο.Ε..

Είναι προφανές ότι παρά την σταθεροποίηση της οικονομίας τα προβλήματα ρευστότητας που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις λόγω της αλλαγής των ασφαλιστικών εισφορών, της προκαταβολής φόρου και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, φαίνεται πως συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί «κακή χρονιά» για το επιχειρείν και το 2016.




Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου