Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Προβληματισμός στην αγορά από την υψηλή τιμή ρεύματος στις δημοπρασίες

Προβληματισμός στην αγορά από την υψηλή τιμή ρεύματος στις δημοπρασίες

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων η χθεσινή δημοπρασία ηλεκτρισμού , μία δημοπρασία για μία περιορισμένη ποσότητα, 145 Mwh/h, που διήρκεσε...



5 1/2 ώρες, κατέγραψε πάρα πολλά κτυπήματα, γύρω στα 2.200 και έκλεισε στα 41,14 ευρώ/ ΜWh, ένα επίπεδο αρκετά ακριβό, που προβλημάτισε αρκετούς προμηθευτές, αλλά και πιο ικανοποιητικό για τη ΔΕΗ, που ήταν ο πωλητής.

Η χθεσινή δημοπρασία δεν έμοιαζε σε τίποτα με τα πρώτα ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου, όταν διατέθηκαν 460 Mwh/h και από τα 37, 37 ευρώ/ Mwh που ήταν η τιμή εκκίνησης έκλεισε στα 37,5 ευρώ/ Mwh., σε λιγότερο από μία ώρα, από την ώρα που ξεκίνησε. Tώρα η ποσότητα ήταν πολύ πιο λίγη, μόλις 145 Mwh/h, εμφανίστηκαν ενεργοί νέοι παίκτες που αντιπροσωπεύουν μικρότερες εταιρίες προμήθειας μη καθετοποιημένες, τα κτυπήματα ήταν πολλά, με αποτέλεσμα η δημοπρασία να συνεχίζεται επί ώρες και οι τιμές να ανεβαίνουν. Από τους 14 συμμετέχοντες, οι 12 εξασφάλισαν ποσότητες στη δημοπρασία, με πακέτα από 4 Mwh/h ως 31 Mwh/h, πληρώνοντας από 41,05 ευρώ/ Mwh που ήταν η χαμηλότερη τιμή ως 41,14 ευρώ/MWh, η υψηλότερη. Η τιμή εκκίνησης όπως και την προηγούμενη φορά ήταν τα 37,37 ευρώ/ Μwh.

Τα 41 ευρώ/MWh της χθεσινής δημοπρασία, κρίθηκαν σχεδόν απαγορευτικά για προμηθευτές που πωλούν σε βιομηχανική πελατεία, καθώς αν στο επίπεδο αυτό προστεθούν τα διάφορα επιπλέον κόστη της προμήθειας, όπως πχ τα προσωρινά ΑΔΙ και η χρέωση υπέρ ΑΠΕ, τότε το τελικό προιόν μπορεί να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ, που πουλά στη Μέση Τάση γύρω στα 52 ευρώ/ Μwh.

Αλλά και για προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά -για την οποία η χρέωση της ΔΕΗ κατά μέσον όρο κινείται στα 80 ευρώ/ Mwh-, και τα περιθώρια είναι μεεγαλύτερα, η τιμή θεωρήθηκε αρκετά υψηλή, όσον αφορά στη δυνατότητά της να προάγει τον ανταγωνισμό. Από την άλλη πλευρά φάνηκε ότι υπήρξαν και παίκτες, που πόνταραν σε άλλους τομείς της αγοράς πχ εξαγωγές , διεύρυνση μεριδίου κλπ «Ορισμένοι από τους παίκτες πιθανώς να έχουν προεξοφλήσει και την κατάργηση των προσωρινών ΑΔΙ από 1ης Μαίου, ενός έξτρα κόστους της τάξης των 4 ευρώ/MWh, οπότε να βρήκαν συμφέρουσα την τιμή των 41 ευρώ που διαμορφώθηκε στη δημοπρασία» σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες.

Ρόλο μπορεί να έπαιξε και η υψηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά : Τις περισσότερες ημέρες του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 120 ευρώ/ΜWh και για 12 ημέρες μεταξύ 140-150 ευρώ/ Mwh με υψηλότερη τιμή τα 200 ευρώ/ Mwh, που καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η μέση οριακή τιμή ήταν 43,174 ευρώ/ Mwh και η μέγιστη τα 69 ευρώ/ Mwh.

Η επόμενη δημοπρασία, πάλι για ποσότητα 145 Mwh/h έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.





Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου