Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Θέμα ημερών η εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη

Θέμα ημερών η εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη

Σε αναζήτηση 125 κατοικιών που θα στεγάσουν περισσότερους από 700 πρόσφυγες βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης, λίγο πριν υπογραφεί...



 η σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την φιλοξενία των πρώτων οικογενειών προσφύγων στο νησί.

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ημερών να αρχίσει η διαδικασία, με τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών και προσφύγων να εγκαθίσταται στο Ηράκλειο, ενώ ακολουθούν τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι. Προβλέπεται ότι σε κάθε σπίτι θα διαμείνουν τουλάχιστον έξι άτομα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, νέα σύσταση, βάσει της οποίας οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέφουν» στην Ελλάδα τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο, εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Επί της ουσίας, η απόφαση-σύσταση της ΕΕ ισοδυναμεί με την επαναφορά των σκληρών κανόνων του «Δουβλίνου» και αφορά τους μετανάστες που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προσβλέπει, πλέον, σε αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας μέσω του συστήματος της μετεγκατάστασης, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε στην ουσία του, αλλά, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες αύξησης των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν, από το 2015, μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετακινήθηκαν προς τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, αγγίζει το ένα εκατ.

Η νέα «χάρτα» ωστόσο αφορά όσους ζητήσουν άσυλο και έχουν χρησιμοποιήσει ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα, από την περασμένη Τετάρτη. Από τη νέα οδηγία εξαιρούνται οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η σύσταση βασίζεται στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται, δε, πως όσοι μετανάστες είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου πριν τις 15 Μαρτίου, εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματά τους στις χώρες που έχουν υποβάλει την αίτηση.




Πηγή: ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου