Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Λιγότεροι φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πανελλαδικές εξετάσεις
Περίπου 500 θέσεις λιγότερες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα έχουν φέτος στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Παιδείας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 θα εισαχθούν 42.850 υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια και 26.640 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά ο αριθμός των εισακτέων είναι 69.490. Αντίστοιχα για το περσινό ακαδημαϊκό έτος είχαμε 43.855 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26130 στα ΤΕΙ, δηλαδή συνολικά 69.985 εισακτέους. Ο αριθμός των εισακτέων είναι φέτος μειωμένος κατά 495 θέσεις, αν και στο μηχανογραφικό δελτίο έχουν προστεθεί δύο πανεπιστημιακά τμήματα και μία σχολή ΤΕΙ.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας:

Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:
1. οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας
2. οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες
3. η ανάγκη αποκατάστασης μιαςισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού
4. οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών

Αναλυτικότερα:

• Η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.
• Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (πχ ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών κ.ο.κ ), επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες.
• Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές/τριες της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους/τις υποψήφιους/ες των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται .
• Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Παρεμπιπτόντως, ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.Ακολουθεί πίνακας με τους εισακτέους ανά τμήμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SosialMidia