Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Εθνική Ελλάδας: Τώρα αρχίζει το Ευρωμπάσκετ!

Εθνική Ελλάδας: Τώρα αρχίζει το Ευρωμπάσκετ!

Μετά το 5 στα 5 των ομίλων η Εθνική καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του Βελγίου για να βρεθεί στις οχτώ καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ - Ξεκουράστηκαν οι παίκτες απέναντι στην Ολλανδία και ανυπομονούν για το σαββατιάτικο παιχνίδι στη Λιλ





Λίγo πολύ ήταν αναμενόμενη η 5η νίκη της Εθνικής Ελλάδας στον όμιλό της στο Ευρωμπάσκετ απέναντι στην Ολλανδία. Ακομη βέβαια και να γινόταν η έκπληξη και οι οράνιε να κέρδιζαν οι διεθνείς μας με τις προηγούμενες τέσσερις νίκες είχαν εξασφαλίσει την πρώτη θέση που θα τους έφερνε αντίπαλους με σαφώς πιο βατή ομάδα στην φάση των «16». Ο Φώτης Κατσικάρης είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει παίκτες, καθώς κανείς δεν αγωνίστηκε περισσότερο από 26 λεπτά, ενώ ο Σπανούλης δεν αγωνίστηκε καθόλου! Παράλληλα δοκίμασε και σχήματα, αλλά έδωσε λεπτά και αυτοπεποίθηση σε παίκτες που σίγουρα θα χρειαστούν στη συνέχεια του τουρνουά. Με αυτά και με αυτά η Εθνική χωρίς να φορτσάρει επικράτησε με 68-65 της φιλότιμης Ολλανδίας και οι παίκτες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη Λιλ της Γαλλίας, όπου το Σάββατο έχουν... ραντεβού με το Βέλγιο στις 15:30 με στόχο την οκτάδα όπου κατά πάσα πιθανότητα θα βρει απεναντί της -αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά- την Ισπανία.

Όσο για την… παρέα του δικού μας Ματ Λοτζέσκι, μόνο για τουρισμό δεν θα κατέβει. Έχει ήδη πετύχει στην διοργάνωση, θα έχει αρκετό κόσμο στο πλευρό της και δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί το άγχος του φαβορί που θα έχει η Εθνική μας. Μπορεί στον μπασκετικό χάρτη το όνομα Βέλγιο να είχε χρόνια να εμφανιστεί, αλλά το σύνολο τους έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει ζημιές. Δεν είναι μόνο ο φόργουορντ του Ολυμπιακού. Είναι και οι Βαν Ρόσομ, Ερβέλ, Ζιλέ, Ντε Ζέου και Ζερόν, που εδώ και λίγες ώρες ονειρεύονται πώς θα είναι να γράψουν ιστορία κόντρα στους Έλληνες...

Το ρόστερ του Βελγίου

PG Λιονέλ Μπόσκο Μπελφίς 1.75 33
PG Σαμ Βαν Ρόσομ Βαλένθια 1.88 29
PG Κουέντιν Σερόν Οστάνδη 1.90 25
SG Τζόναθαν Ταμπού Φουενλαμπράδα 1.84 29
SG Ματ Λοτζέσκι Ολυμπιακός 1.98 30
SF Ζεάν Σαλούμου Οστάνδη 1.93 25
SF Ζαν Μαρκ Μ΄Βουεμά Άντβερμπ 1.95 25
SF Βεν Μουκούμπου Σαρλερουά 1.98 32
PF Άξελ Ερβέλ Μπιλμπάο 2.04 32
PF Μαξίμ Ντε Ζέου Νύμπουργκ 2.05 28
PF Πιέρ Αντουάν Ζιλέ Οστάνδη 2.01 24
C Κέβιν Τουμπά Σαρλερουά 2.06 24

Προπονητής: Έντι Κάστεελς

Το αστέρι: Ο γνωστός από την θητεία του στον Ολυμπιακό, Ματ Λοτζέσκι, είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα των Βέλγων. Ο πρωταθλητής Ελλάδος, με τα «ερυθρόλευκα», σούτινγκ γκαρντ, θα τραβήξει το μεγαλύτερο «κουπί» στην επίθεση της ομάδας.

Απουσίες: Μεγάλο και «τρανταχτό» όνομα, η ομάδα του Βελγίου δεν είχε ποτέ. Αν μπορούμε να θεωρήσουμε κάποιον ότι θα λάμψει δια της απουσίας του, τότε θα βάλουμε στη λίστα τον Ροέλ Μουρς, παίχτης που απλά αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα. Είχε συμμετοχή στα 2 προηγούμενα Ευρωμπάσκετ, ενώ έχει «γράψει» και 100+ παιχνίδια με το εθνόσημο στο στήθος.

Διακρίσεις: Στα 15 Ευρωμπάσκετ που έχει πάρει μέρος μέχρι τώρα, μια 4η θέση στο μακρινό 1947 (στην 3η του συμμετοχή) είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει. Έκτοτε «παλεύει» να βρεθεί στις τελευταίες θέσεις της πρώτης δεκάδας.


Καλάθης: «Πάμε στα πραγματικά παιχνίδια»

Η διεύρυνση του νικηφόρου σερί ήταν ο στόχος της Εθνικής κόντρα στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον Νικ Καλάθη, ο οποίος τόνισε πως η «επίσημη αγαπημένη» θα μπορούσε να φτάσει πιο εύκολα στην επικράτηση.

«Στόχος μας ήταν να συνεχίσουμε το νικηφόρο σερί μας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά πήραμε τη νίκη και τώρα προχωράμε στα πραγματικά παιχνίδια», είπε σχετικά ο Νικ Καλάθης.


Σλούκας: Τώρα ξεκινάμε

Καλά ως εδώ, αλλά τώρα ξεκινάει το Ευρωμπάσκετ για την Ελλάδα… Αυτό ήταν το μήνυμα του Κώστα Σλούκα μετά τη νίκη επί της Ολλανδίας και το 5x5 στους ομίλους, ο οποίος εστίασε στον παράγοντα «άμυνα» και κράτησε χαμηλά την μπάλα ενόψει Βελγίου.

«Βελτιωνόμαστε παιχνίδι με το παιχνίδι. Τώρα ξεκινά για εμάς το τουρνουά. Ξεκινάμε από το μηδέν, θα είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μεθαύριο κόντρα σε μια σκληροτράχηλη και καλή ομάδα, όπως το Βέλγιο. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σοβαροί , να δείξουμε προσοχή. Ο Ματ Λοτζέσκι είναι πάρα πολύ καλός παίκτης, αλλά έχει κι άλλους συμπαίκτες. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι ότι κερδίζουμε κι αυτό είναι σημαντικό. Η άμυνα είναι ο μεγάλος μας παράγοντας. Αν δεν παίξουμε άμυνα, όσους και να βάλεις δεν θα σε βοηθήσουν. Η αμυντική μας λειτουργία πρέπει να παραμένει σταθερή, με όσο εύκολο ή δύσκολο αντίπαλο παίζουμε κάθε φορά», είπε ο διεθνής γκαρντ.


Μπουρούσης: Κάθε παιχνίδι γινόμαστε και καλύτεροι

Ναι μεν βαθμολογικά αδιάφορη, ναι μεν χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο, αλλά η Εθνική έκανε το καθήκον της και δεν επέτρεψε... περαιτέρω κουβέντα για τυχόν εύνοια απέναντι στην Ολλανδία, που με νίκη θα έπαιρνε το εισιτήριο για την 16άδα, όπως τόνισε ο Γιάννης Μπουρούσης.

Ο Έλληνας σέντερ εστίασε στη βελτίωση που δείχνει παιχνίδι με το παιχνίδι η επίσημη αγαπημένη και έδωσε σύνθημα -πάντα με χαμηλά την μπάλα- για το πρώτο μεγάλο ματς με το Βέλγιο.

«Θα προετοιμαστούμε για το επόμενο παιχνίδι. Θα παίξουμε δυνατά για να ανταπεξέλθουμε και να προχωρήσουμε στη διοργάνωση. Κάθε παιχνίδι γινόμαστε καλύτεροι, σήμερα κακά τα ψέματα δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι, καθώς δεν υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον και νικήσαμε για να μην λένε και τίποτα. Πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι, δεν υπάρχουν… ποσοστά νίκης στο μπάσκετ και πάνω στο παρκέ», ανέφερε σχετικά ο Μπουρούσης.


Βαν Ρόσομ: «Πρόκληση η Ελλάδα»

Αποφασισμένοι για μάχη με την Ελλάδα στους «16» δηλώνουν οι Βέλγοι.

Ο Σαμ Βαν Ρόσομ, πλέι μέικερ της Βαλένθια, τόνισε: «Η πρόκληση είναι μεγάλη. Έχουμε πολύ δύσκολο έργο και θα πρέπει να πιάσουμε απόδοση ανάλογη εκείνης του αγώνα με τη Λιθουανία για να περάσουμε».

Ο πάουερ φόργουορντ της Μπιλμπάο, Αξέλ Ερβέλ, είπε από τη δική του πλευρά: «Θα το απολαύσουμε για λίγο, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε στους 16, αλλά στόχος παραμένει η οκτάδα και θα παλέψουμε για να τα καταφέρουμε».


Τα ζευγάρια της φάσης των «16»

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου


Λετονία-Σλοβενία (13:00)
Ελλάδα-Βέλγιο (15:30)
Ισπανία-Πολωνία (19:30)
Γαλλία-Τουρκία (22:00)

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

Κροατία-Τσεχία (13:00)
Σερβία-Φινλανδία (15:30)
Ισραήλ-Ιταλία (19:30)
Λιθουανία-Γεωργία (22:00)

Οι διασταυρώσεις στα προημιτελικά

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου


1. Ισπανία/Πολωνία - Ελλάδα/Βέλγιο
2. Γαλλία/Τουρκία - Λετονία/Σλοβενία

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου
3. Σερβία/Φινλανδία - Κροατία/Τσεχία
4. Ισραήλ/Ιταλία - Λιθουανία/Γεωργία

Οι ημιτελικοί
Νικητής 1 - Νικητής 2 (17 Σεπτεμβρίου)
Νικητής 3 - Νικητής 4 (18 Σεπτεμβρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου