Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κύπριοι βουλευτές προειδοποιούν για επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από κινητά και WI-FI



Έντονη ανησυχία εκφράζουν μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος της Κυπριακής Βουλής από μελέτη για την έκθεση παιδιών σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα και Wi-Fi.





Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κυπριακής Βουλής Α. Αδάμου, ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή από την Εθνική Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Υγεία του παιδιού, το 70% των μελετών ενοχοποιούν τα πεδία της κινητής τηλεφωνίας για επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρουσιάστηκε μελέτη που διενεργήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που καταδεικνύει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δαπανούν το 78% του χρόνου τους σε ηλεκτρονικές συσκευές και τηλέφωνα με αποτέλεσμα, βάσει και της από το 2011 προειδοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έκθεση στις εκπομπές των κινητών τηλεφώνων να προκαλούν ασθένειες και δη κακοήθειες.

Από το σύνολο των μελετών που έγιναν για τη χρήση κινητών συσκευών το 70% ενοχοποιούν κινητά, υπολογιστές WIFI και 30% τα αθωώνουν, είπε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση ως ογκολόγος προς τις οικογένειες να μην δίνουν κινητά τηλέφωνα ή tablet στα παιδιά μέχρι 14 χρόνων ή αν τους τα δίνουν να είναι για πολύ περιορισμένη χρήση.



Ο κ. Αδάμου είπε ότι με βάση τη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το παιδί περνά δύο ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή και άλλες τόσες στα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Αποδεδειγμένα, είπε, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιπτώσεις.

Διερωτώμενος για τα οικονομικά συμφέροντα και την ισχύ τους, είπε ότι όταν διατελούσε Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, όταν έφθαναν μελέτες που ενοχοποιούσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές τις έκρυβαν επιμελώς στα συρτάρια.
Σημείωσε καταλήγοντας ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για επιπτώσεις.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής για την υγεία του παιδιού και το περιβάλλον είναι εγκληματικό τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές και προτείνει μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου