Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Βόμβα ρύπων απειλεί τη ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ριποι δεη

Σήμερα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ολοκληρώνει την περιοδεία του στα κέντρα παραγωγής της εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία, όπου και είχε την ευκαιρία...


 να κάνει επαφές με τοπικά στελέχη και εργαζόμενους. Από τις συναντήσεις αυτές λοιπόν, προέκυψαν και ειδήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση με συνδικαλιστικά στελέχη από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), έκανε λόγο για ένα πρόβλημα, που όπως είπε απειλεί τη βιωσιμότητα ακόμη και της ίδια της ΔΕΗ. Ο λόγος για τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα τα οποία έχουν καταστεί υποχρεωτικά για το σύνολο των εκπομπών των ηλεκτροπαραγωγώνβάσει υποχρεωτικής κοινοτικής οδηγίας η οποία εφαρμόζεται από διετίας. Ειδικότερα οι ηλεκτροπαραγωγοί εντός ΕΕ οφείλουν να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των εκπομπών των μονάδων που διαθέτουν ενώ έχουν εξαιρεθεί από τη δωρεάν διανομή δικαιωμάτων που ισχύει για άλλους ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης, μόνο φέτος η επιβάρυνση της ΔΕΗ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ, με τιμές των δικαιωμάτων στα επίπεδα των 7 έως 8 ευρώ ο τόνος, ενώ πιθανή αύξηση των τιμών στα επίπεδα των 12 – 20 ευρώ ο τόνος, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Ο ίδιος τόνισε προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους λιγνιτικούς σταθμούς της περιοχής, ότι η ΔΕΗ προτίθεται να καταθέσει αίτημα προς την Κομισιόν για εξαίρεση της Ελλάδας από την οδηγία κατά το πρότυπο της Πολωνίας. Πράγματι η Πολωνία ζήτησε και πέτυχε να λάβει δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων, καθώς θεσπίστηκε εξαίρεση για χώρες που το ΑΕΠ τους είναι κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου και έχουν μεγάλη εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει η σύνδεση που έκανε ο κ. Παναγιωτάκης με την προοπτική κατασκευής και δεύτερης λιγντικής μονάδας στη Φλώρινα, η οποία όπως είπε θα εξαρτηθεί από τη διευθέτηση του θέματος των λιγνιτωρυχείων της περιοχής αλλά και από το εάν η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει δωρεάν προμήθεια πιστοποιητικών.



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου