Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ρυθμίσεις για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές

Ρυθμίσεις για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές

Σε ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους προχώρησε η κυβέρνηση. Αποφασίστηκαν, ως πρώτο βήμα, αλλαγές...




στο θεσμικό πλαίσιο οι οποίες συνδέονται με τα δρομολόγια και τη διαχείριση του έργου της μετακίνησης των μαθητών. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αίρονται χιλιομετρικοί περιορισμοί, όσον αφορά στα μουσικά σχολεία κ. α.

Ετσι, επέρχονται διαφοροποιήσεις στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/2013.

Προστίθεται διάταξη αναφορικά με το μεταφορικό έργο το οποίο προκηρύσσεται ανά δρομολόγιο μονής ή διπλής διαδρομής. Ορίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι Περιφέρειες, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δύνανται να αυξάνουν το προβλεπόμενο ποσοστό 20% της προαίρεσης, η οποία αφορά την τροποποίηση της σύμβασης, μέχρι του ύψους της συνολικής προαίρεσης που έχει προκηρυχθεί για το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται υπόψη κριτήρια «οικονομικότητας και εξασφάλισης συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού», ορίζεται ότι:

- Τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών εντός κάθε αστικής περιοχής εντάσσονται σε μία ή και περισσότερες ομάδες δρομολογίων, ενώ επιτρέπεται η προκήρυξη διαγωνισμού για μεμονωμένα δρομολόγια χωρίς να εντάσσονται σε ομάδα δρομολογίων.

- Τα υπόλοιπα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τμήμα τους διενεργείται εντός των αστικών περιοχών, εντάσσονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες δρομολογίων, ενώ επιτρέπεται η προκήρυξη διαγωνισμού για μεμονωμένα δρομολόγια χωρίς να εντάσσονται σε ομάδα δρομολογίων. Κάθε ομάδα συγκροτείται από τα δρομολόγια που εκτελούνται εντός των γεωγραφικών ορίων ενός τουλάχιστον δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σημαντική πρόβλεψη για τη μεταφορά μαθητών των μουσικών σχολείων, των καλλιτεχνικών σχολείων και των σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η μετακίνησή τους από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα θα πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Παράλληλα, προστίθεται διάταξη που αφορά στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή ορίζει ότι η μεταφορά τους γίνεται με τους καθορισμένους τρόπους τρόπους, με βάση τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων κάθε περιοχής, υπό την τήρηση των κριτηρίων της οικονομικότητας και της ασφάλειας της μεταφοράς.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται σε απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, την υπουργό Παιδείας κυρία Φρόσω Κιάου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 1931/9.9.2015).




Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου