Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Σούπερ πανσέληνος στις 14 Νοεμβρίου: Η μεγαλύτερη από το 1948

Σούπερ πανσέληνος στις 14 Νοεμβρίου: Η μεγαλύτερη από το 1948

Το μεγαλύτερο φεγγάρι που είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σήμερα ζωντανοί θα παρατηρηθεί την 14η Νοεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά και έτσι θα φαίνεται η μεγαλύτερη πανσέληνος που έχει υπάρξει εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, από το 1948.

Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό θα είναι τον Νοέμβριο του 2034.

Στις 14 Νοεμβρίου εφέτος η Σελήνη θα φαίνεται έως 7% μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.

Η σούπερ πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15.52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Εννοείται ότι ο ίδιος ο δορυφόρος δεν αλλάζει μέγεθος, αλλά μεταβάλλεται η απόστασή του από τη Γη. Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο) όσο και το πιο μακρινό (απόγειο) εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου