Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Τρέμει ξανά η κεντρική Ιταλία, ισχυροί σεισμοί μέσα στον βαρύ χιονιά

Τρέμει ξανά η κεντρική Ιταλία, ισχυροί σεισμοί μέσα στον βαρύ χιονιά

Τέσσερις ισχυρές σεισμικες δονήσεις χτύπησαν την κεντρική ιταλική χερσόνησο, με την ισχυρότερη μεγέθους 5,7 βαθμών... (και τις άλλες τρεις πάνω από πέντε), με επίκεντρο ξανά την περιοχή του Αματρίτσε και της ΛΆκουιλα, ενώ η ευρύτερη περιοχή αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για ορισμένες καταρρεύσεις κτιρίων στις περιοχές του Αματρίτσε και του Ακουμόλι, όπως μεταδίδει το ταλικό Ansa. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στη Ρώμη, το Μάρκε και το Αμπρούτσο (βορειότερα στην άλλη πλευρά της χερσονήσου). Στην ιταλική πρωτεύουσα, το μετρό εκκενώθηκε.

Στην ψυχολογική δοκιμασία των κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων (είχαν ήδη πληγεί από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο και Οκτώβριο) προστίθεται και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα.

Ο ιταλικός στρατός προσπαθεί να προσεγγίσει μικρές κατοικημένες περιοχές στην περιφέρεια των πόλεων Τέραμο και Λ' Άκουϊλα -οι οποίες έχουν αποκλεισθεί από το χιόνι- ώστε να εξακριβώσει τυχόν ζημιές ή τραυματισμούς κατοίκων από τις σημερινές δονήσεις και την πίεση του χιονιού.

Σύμφωνα με το ιταλικό INGV, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 10:25 ώρα Ρώμης κοντά στο Αματρίτσε -που είχε πληγεί τον Αύγουστο- μεταξύ των περιφερειών Αμπρούτσο (πρωτεύουσα, κοντά στο νέο σεισμό, είναι η Λ' Άκουιλα), Μάρκε και Λάτσιο (στο δυτικό τμήμα της οποίας βρίσκεται η Ρώμη).

Map
Satellite
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Ο δεύτερος σεισμός, στις 11:14, ήταν ακόμη ισχυρότερος με μέγεθος 5,7 βαθμούς. To επίκεντρο της δεύτερης δόνησης ήταν ελάχιστα χιλιόμετρα νοτιότερα της πρώτης. Ακολούθησε στις 11:25 δόνηση 5,4 βαθμών.

Και το INGV και το αμερικανικό USGS κάνουν λόγο για εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ.Νέα τέταρτη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία. Η δόνηση έγινε αισθητή στις 14:35 (τοπική ώρα) στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ανάμεσα στις πόλεις Ριέτι και Λ' Ακουϊλα.

Οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν μόνο ότι είναι πιθανό να σημειωθούν και νέες δονήσεις τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι το μέγεθός τους σταδιακά θα μειωθεί.Το χτύπημα του Εγκέλαδου έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές ειδικά για τους κατοίκους του Αμπρούτσο και του Μάρκε.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει την Τετάρτη υπερχείλιση στην Πεσκάρα ενώ στο Αμπρούτσο περίπου 300.000 νοικοκυριά είχαν μείνει το προηγούμενο 24ωρο χωρίς ρεύμα -το πρωί της Τετάρτης, πριν το σεισμό, υπολογιζόταν ότι 80.000 σπίτια ακόμη δεν είχαν ηλεκτρικό.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SosialMidia