Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Πατριαρχική λειτουργία στη Μονή του Οσίου Δαυίδ, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Πατριαρχική λειτουργία στη Μονή του Οσίου Δαυίδ, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε σήμερα πατριαρχική λειτουργία στη Μονή του Οσίου Δαυίδ στον Δήμο Ελυμνίων της Βόρειας Εύβοιας.


Στην τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ο αναπλ.τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος και η πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας για τον Όσιο Ιάκωβο, ανέφερε ότι «είναι ένα σύγχρονος Άγιος, των ημερών μας, που ένιωσε τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την πικρή εμπειρία του πρόσφυγα. Έκρουε συνεχώς τη θύρα για την απόδοση δικαιοσύνης, την προστασία των νέων και των φτωχών. Ήταν μια συνεχής καιόμενη λαμπάδα για όλον τον κόσμο». «Ο ταπεινός ιερομόναχος με την εύθραυστη υγεία, ο ευγενής με το παροιμιώδες "Με συγχωρείτε", υπήρξε μέγας ευεργέτης όλων των Ορθοδόξων. Εορτάζουμε την αγιοκατάταξη του Ιακώβου, ενος εκ των μεγαλυτέρων στύλων της αρετής», επισήμανε, ενώ υπογράμμισε ότι «Το Φανάρι, παρά τις επιθέσεις, με τη χάρη του Θεού αντέχει. Είναι όρθιο».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη την περίοδο αυτή. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που υποδεχθήκαμε, εδώ στην Εύβοια, τον παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η παρουσία του στη χώρα μας, αυτή την περίοδο, έχει εξαιρετική σημασία. Μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες της πρωτόθερμης εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το μήνυμα της ενότητας, αλλά και το μήνυμα της καταλαγής σε μια περίοδο που ο κόσμος ταλαιπωρείται από τις διενέξεις. Είναι γνωστές οι ευαισθησίες του Οικουμενικού Πατριάρχου για το περιβάλλον, έτσι με χαρά θα βρισκόμαστε και στο συνέδριο, το οποίο ο ίδιος διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε σχέση με τη μόλυνση που υπάρχει ή τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού».

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν την Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ για να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό, ενώ αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αγιοκατατάξεως του Οσίου Ιακώβου (του πρώην ηγουμένου της μονής, Ιάκωβου Τσαλίκη). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση.

Σημειώνεται ότι ο Όσιος Ιάκωβος έζησε επί σαράντα ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσιο της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 32 ετών ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ έως και το θάνατό του τον Νοέμβριο του 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου