Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Δυνατό "χτύπημα" των Ιταλών στην ενέργεια



Το ενδιαφέρον κορυφαίων ιταλικών ενεργειακών εταιρειών για επενδύσεις στην ελληνική αγορά μετέφεραν οι εκπρόσωποι δυο εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, της Eni και της Terna, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Ειδικότερα, η πετρελαϊκή εταιρεία Eni ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην αγορά του φυσικού αερίου, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και για την αγορά των υδρογονανθράκων που ανοίγει στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αδράνειας ανοίγει η αγορά έρευνας υδρογονανθράκων, γεγονός που έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του χώρου. Πρόσφατα μάλιστα ερευνητικό ινστιτούτο της Eni είχε κάνει αναφορά στις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων στη χώρα μας. Η ίδια μελέτη που είχε αποκαλύψει το Κεφάλαιο έκανε λόγο για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου μεσογειακού διάδρομου προμήθειας ενέργειας για την Ευρώπη. Σημειώνεται εξάλλου ότι η ιταλική εταιρεία έχει αναλάβει από την κυπριακή κυβέρνηση την εκμετάλλευση ενός "οικοπέδου" για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη σφαίρα του ενδιαφέροντος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό το διαγωνισμό ο οποίος τον Ιούνιο κηρύχθηκε άγονος. Ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταβάλλονται προσπάθειες ο διαγωνισμός να βγει εκ νέου στον «αέρα».

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Eni στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό παραβρέθηκε ο νούμερο ένα του ομίλου, Paolo Scaroni.

Η δεύτερη ιταλική εταιρεία που είδε ο πρωθυπουργός, είναι ο Ιταλός διαχειριστής ηλεκτρικού συστήματος, Terna, ο οποίος ενδιαφέρεται ενεργά για την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ που έχει δρομολογηθεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας ήδη διασυνδέονται μέσω υποβρύχιας ηλεκτρικής γραμμής και η ελληνική αγορά αλλά και η ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων θεωρούνται ως περιοχές δυνητικού ενδιαφέροντος και «φυσικής συνέχειας» της ιταλικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Η παρουσία των δυο ιταλικών εταιρειών στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης που απομάκρυνε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν προσπαθήσει να εμπλακούν στην αγορά ενέργειας, μια πρώτη ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές του κλάδου.

Επιπλέον, σήμερα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Microsoft, επίσης για θέματα επενδύσεων και διεύρυνση της δραστηριότητας του ομίλου στη χώρα μας.




Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου