Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012

Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012

Συστάσεις για «έξυπνες» επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές και επιλεκτικές τοποθετήσεις στις αναπτυσσόμενες κάνουν οι διεθνείς οίκοι, επισημαίνοντας πως η αγορά φωτοβολταϊκών θα εμφανίσει περαιτέρω ανάπτυξη το 2013.



  Όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στις παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά το τοπίο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, όπως αναφέρει έρευνα της Lux Research με τίτλο «Past is Prologue: Market Selection Strategy in a New Solar Policy Environment». Η μελέτη προτρέπει τους «επιτυχημένους παίκτες» να τοποθετηθούν σε κύριες ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Κίνα και να κάνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική συνάπτοντας νέες συνεργασίες.

«Φωτεινό» παράδειγμα της προβλεπόμενης ανάπτυξης αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, απ όπου εκτιμάται πως φέτος η νέα ισχύς από φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσει για πρώτη φορά την αιολική. Σημειώνεται ότι το 2012 προστέθηκαν 13,1 γιγαβάτ αιολικής ισχύος, με τον αέρα να ξεπερνά για πρώτη φορά το φυσικό αέριο στη χώρα.

Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012
Οι εκτιμήσεις για φωτοβολταϊκή «έκρηξη» βασίζονται στην πτώση των τιμών των πάνελ κατά 60% την τελευταία διετία ενώ καθοριστικός παράγοντας θα αποτελέσει η επιμήκυνση της ισχύος της εγγυημένης τιμής των 2,2 σεντ ανά Κιλοβατώρα, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2013. Πάντως, το Bloomberg υπολογίζει τη νέα ισχύ από φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ το 2013 σε 3,9 Γιγαβάτ, σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), η παγκόσμια ισχύς από ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε τα 100 γιγαβάτ το 2012, απ όπου στα 30 με 32 γιγαβάτ νέας φωτοβολταϊκής ισχύος που προστέθηκαν πέρυσι, μόλις τα 13 γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη (από 23 γιγαβάτ το 2011), χάνοντας διαρκώς έδαφος σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ωστόσο, η Γερμανία παρέμεινε παγκόσμιος ηγέτης με 7,6 νέα γιγαβάτ και η Ιταλία τρίτη ηλιακή αγορά παγκοσμίως με 3,3 γιγαβάτ. Η Κίνα με 3,5-4,5 γιγαβάτ κατατάχθηκε δεύτερη πίσω από τη Γερμανία και οι ΗΠΑ τέταρτη με 3,2 γιγαβάτ. Ακολούθησαν η Ιαπωνία με 2,5 γιγαβάτ και Γαλλία με 1,2 γιγαβάτ.
Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012
Επενδυτικές ευκαιρίες
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι μεγάλες αγορές παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες παρά τη μείωση της ζήτησης και των εγγυημένων τιμών. Ειδικότερα, αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία παρουσιάζουν ανάπτυξη στα οικιακά φωτοβολταϊκά επί στέγης και έχουν σημαντικά κανάλια πωλήσεων.

Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική και Σαουδική Αραβία να επενδύσουν στα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα και ειδικότερα στις τρεις πρώτες χώρες αναμένεται να γίνει υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί. Οι αναλυτές της Lux Research καλούν τους επενδυτές να μην απορρίψουν την αγορά της Κίνας με το σκεπτικό ότι ευνοούνται μόνο οι εγχώριοι παίκτες, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει τεράστια ανάπτυξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Golden Sun και λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ενέργεια θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες και για τους ξένους επενδυτές.
Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012
Ανάκαμψη «βλέπουν» οι μελέτες
Ανάπτυξη 22% στην ηλιακή ενέργεια για το 2013, προβλέπει και η ανάλυση της Deutsche Bank (στα 33 γιγαβάτ), μολονότι οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών καταγράφουν ζημίες και οι προοπτικές της αγοράς είναι αβέβαιες. Αντίστοιχα, έρευνα της IHS προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών του εξοπλισμού το β' εξάμηνο του 2013.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη της Deutsche Bank αφορούν ωστόσο στις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ινδίας, οι οποίες θα αντισταθμίσουν την ευρωπαϊκή συρρίκνωση και ιδίως αυτή σε Γερμανία και Ιταλία. Η αγορά φωτοβολταϊκών της Κίνας θα υπερδιπλασιαστεί στα 10 Γιγαβάτ το 2013, της Ινδίας θα τριπλασιαστεί στα 4 Γιγαβάτ και εκείνη των ΗΠΑ θα σημειώσει άνοδο 29% στα 4,5 Γιγαβάτ. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 50% σε Ιταλία και Γερμανία, την τρίτη και πρώτη αγορά φωτοβολταϊκών αντίστοιχα, το 2012.
Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012
Η ζήτηση για φωτοβολταϊκά σημείωσε άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όπως αναφέρει σε έρευνα της η IHS, μετά από ένα πολύ χαμηλό τρίτο τρίμηνο οπότε ο δείκτης χρήσης κεφαλαίου κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις παραγωγικές μονάδες. Την άνοδο στο τέλος του 2012 στήριξε η ζήτηση από την Ασία, Κίνα και Ιαπωνία, με την IHS να εκτιμά την παγκόσμια νέα ισχύ σε 10,1 Γιγαβάτ. Όπως επισημαίνει, το πρώτο τρίμηνο του 2013 προβλέπεται δύσκολο για τα φωτοβολταϊκά, ωστόσο η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει με συνολική νέα ισχύ της τάξης των 35 Γιγαβάτ το 2013, αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2012.
Ελλάδα 4η στην Ευρώπη και 7η παγκοσμίως στη νέα ισχύ η χώρα μας
Την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς κατέλαβε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2012. Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 912 νέα μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών το 2012 ή αντίστοιχα το 88% όλης της νέας ισχύος ΑΠΕ που προστέθηκε τη χρονιά που πέρασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 19,4% της νέας ισχύος εγκαταστάθηκε σε οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.
Πάνω από τα 100GW η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών το 2012
Τα αιολικά ήρθαν στη δεύτερη θέση με μόλις 117 μεγαβάτ νέας ισχύος, ενώ προηγούνται στη συνολική ισχύ με 1749 μεγαβάτ έναντι 1536 μεγαβάτ των φωτοβολταϊκών. Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγοντας 1,7 δισ. κιλοβατώρες (1,7 TWh) ή αλλιώς το 30% όλης της πράσινης ενέργειας το 2012. Να σημειωθεί πως χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2012 αποφεύχθηκε η έκλυση 1,12 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • Οι εκτιμήσεις για φωτοβολταϊκή «έκρηξη» βασίζονται στην πτώση των τιμών των πάνελ κατά 60% την τελευταία διετία
  • Το Bloomberg υπολογίζει τη νέα ισχύ από φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ σε 3,9 γιγαβάτ, το 2013.
  • Στα 30 με 32 γιγαβάτ νέας φωτοβολταϊκής ισχύος που προστέθηκαν το 2012, μόλις τα 13 γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη
  • Η Γερμανία παρέμεινε παγκόσμιος ηγέτης το 2012 με 7,6 νέα γιγαβάτ και η Ιταλία τρίτη ηλιακή αγορά παγκοσμίως με 3,3 γιγαβάτ.
  • Η Κίνα με 3,5-4,5 γιγαβάτ κατατάχθηκε δεύτερη πίσω από τη Γερμανία και οι ΗΠΑ τέταρτη με 3,2 γιγαβάτ.
  • Ανάπτυξη 22% στην ηλιακή ενέργεια για το 2013, προβλέπει και η ανάλυση της Deutsche Bank (στα 33 γιγαβάτ) 

  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου