Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μετά τις πιέσεις έρχονται μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου



Η πρώτη θετική ανταπόκριση στο αίτημα που υπεβλήθη για ελάφρυνση του κόστους παραγωγής έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ. Όπως διεμήνυσε η εταιρεία σε μεγάλους...

βιομηχανικούς πελάτες της, θα προχωρήσει άμεσα σε σημαντικές μειώσεις κόστους μεγαλύτερες από την έκπτωση της τάξης του 12% που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις με τη Gazprom. Το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης που θα ισχύσει στους επόμενους λογαριασμούς αερίου, αναδρομικά για την κατανάλωση από 1ης Φεβρουαρίου, δεν έχει γνωστοποιηθεί. 

Εκτός από τη Gazprom, η διοίκηση της ΔΕΠΑ πέτυχε σημαντικό ποσοστό μείωσης κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την αλγερινή Sonatrach, με την τιμή του LNG να είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστική. Ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, θα καταβληθεί νέα προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων στο κόστος προμήθειας αερίου από τους βασικούς προμηθευτές της χώρας θα περάσει ολόκληρη στους καταναλωτές, δηλαδή στους βιομηχανικούς πελάτες και στις εταιρείες παροχής αερίου.

Μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για την ελάφρυνση του κόστους της παραγωγής στη χώρα μας. Σε αυτό το πακέτο, στο οποίο θα ενταχθεί και η μείωση του κόστους του αερίου από τη ΔΕΠΑ, θα επιχειρηθεί να περιληφθούν πρωτοβουλίες τόσο για τη μείωση της φορολογίας όσο και για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Θυμίζουμε εξάλλου, ως προς το φυσικό αέριο, ότι νέες δυνατότητες για περαιτέρω μείωση του τελικού κόστους για τους καταναλωτές δημιουργούνται στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς αερίου.Τα μέτρα αυτά που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την απελευθέρωση της αγοράς και την είσοδο νέων παικτών και παράλληλα θα φέρουν αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης και στις χρεώσεις, στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου