Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σώζουν Ζωές από Απόσταση



Σε ένα πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει η... Καρδιολογική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας (“Αγία Όλγα”) σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.).



Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα inCASA, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης ασθενών στο σπίτι τους με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων (τηλεϊατρική). Το “Αγία Όλγα” είναι το μοναδικό ελληνικό νοσοκομείο που συμμετέχει σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται παράλληλα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Κωνσταντοπούλειο πριν τρία χρόνια και εξυπηρετεί σήμερα τριάντα ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η προοπτική είναι να προστεθούν άλλα δέκα άτομα. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου παρόντων της Διοικήτριας του Κωνσταντοπούλειου κας Όλγας Μπαλαούρα, του Αναπληρωτή Διοικητή, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, των Δημάρχων Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση και Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτη Μανούρη, των Δημοτικών Συμβούλων Νέας Ιωνίας κ.κ. Γιάννη Λαζαρίδη (που είναι εργαζόμενος στο νοσοκομείο και Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ) και Ρεγγίνας Ουσταμπασίδου και του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Κωνσταντοπούλειου, κ. Χρήστου Αντωνίου.

“Προλαβαίνουμε παρά πολλές δυσάρεστες καταστάσεις”
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλίνικης του Κωσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας, κ. Σωτήρης Πατσιλινάκος, στο περιθώριο της εκδήλωσης, εξήγησε στον Χ-τύπο πως επιλέχθηκαν, κατά βάση, άτομα πάνω από 65 ετών, τα οποία έχουν ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια στο σπίτι.
Οι γιατροί μέσω διάφορων ηλεκτρονικών συστημάτων, που έχει παραχωρήσει το ΕΜΠ και τα οποία έχουν εγκατασταθεί στις οικίες των ασθενών, μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά διάφορες παραμέτρους της κατάστασης τους όπως πίεση, παλμούς και ρυθμό καρδιάς, την οξυγόνωση του αίματος, ταχυκαρδίες. Επίσης, ελέγχουν και άλλους παράγοντες όπως την κινητικότητα, τη θερμοκρασία χώρου αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση μέσω ειδικών ερωτηματολογίων. “Υπάρχουν κάποιοι συναγερμοί. Αν τυχόν η πίεση ή οι σφυγμοί ενός ασθενούς πέσουν πολύ ή ανέβουν πολύ είναι λόγος να επισκεφθεί γιατρό ή να έρθει το νοσοκομείο. Έτσι προλαβαίνουμε πάρα πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, ενώ ασθενείς έχουν σώσει και τη ζωή τους. Από την άλλη μεριά ασθενείς που έχουν εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση ή υγεία αισθάνονται ασφάλεια με αυτό το πρόγραμμα και ελαττώνονται οι εισαγωγές τους στο νοσοκομείο” τονίζει ο κ. Πατσιλινάκος. Ο στόχος είναι, όπως μας διευκρίνισε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, να καθιερωθεί το πρόγραμμα που έχει πολύ καλά αποτελέσματα και να γίνει επέκταση του σε μια κλινική απ' όπου θα παρακολουθούνται οι ασθενείς κατ' οίκον.

Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών
Όπως φάνηκε στην ημερίδα, θετικές είναι και οι εντυπώσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται οι παρεχόμενες προς τους ίδιους υπηρεσίες υγείας και κατ' επέκταση και η ποιότητα ζωής του. Πολύ σημαντικό είναι ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αντιμετωπίζουν πιο αισιόδοξα την κατάσταση τους. Επίσης, κερδίζουν πολύτιμο χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να επισκέπτονται πλέον τα νοσοκομεία με την ίδια συχνότητα όπως στο παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου