Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι αγρότες από ανατολική και δυτική Κρήτη συναντιούνται στο Ηράκλειο


Στο "κόκκινο" βρίσκεται ο αγώνας των Κρητικών αγροτών, που μετά την επιτυχημένη και συντονισμένη...


 κινητοποίηση της Δευτέρας, σήμερα Τρίτη συνεχίζουν τον αγώνα τους, εστιάζοντας στο μπλόκο του Ηρακλείου. Το πρωί, αγρότες από το Λασίθι και το Ρέθυμνο πρόκειται να μεταβούν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους.

Εν τω μεταξύ, χθες, αγρότες κατέλαβαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στον κόμβο Γιόφυρο και κατόπιν την Εθνική Οδό, ενώ, συμβολικά, μοίρασαν ντομάτες στους διερχόμενους οδηγούς.

Ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο μπλόκο των αγροτών στον Γιόφυρο Ηρακλείου

Ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε παρών στην κινητοποίηση του δίκαιου αγώνα των αγροτών. Συμμεριζόμενος την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο του αγρότη, άκουσε τα προβλήματα τους και αφού ανέλυσε τις προτάσεις του, δεσμεύτηκε για κοινούς αγώνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής για τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, την οποία όμως δικαιολογεί λόγω των πολιτικών του σάπιου πολιτικού συστήματος που κατάφερε να εξαθλιώσει τη ζωή των αγροτών αλλά και να αδυνατήσει το ψυχικό τους σθένος.

«Η σύγκρουση με τα καρτέλ και τους μεσάζοντες χρειάζεται πολιτική βούληση, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει. Πρέπει να επιτέλους να χτυπηθεί καθοριστικά η εκμετάλλευση του μόχθου των αγροτών»δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Οι αγρότες διεκδικούν:

- Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός, το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των κρητικών προϊόντων.
- Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.
- Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
- Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα.
- Να λειτουργήσουν οι αγορές, να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη.
- Να ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011, ώστε να γίνουν επιτέλους οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.

Επιπλέον, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αγρότες ζητούν:

• Την άμεση απόσυρση όλων των φορομπηχτικών μέτρων και ειδικότερα τη φορολόγηση γης.
• Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους αγρότες.
• Χάραξη εθνικής πολιτικής που θα σταματήσει τον κατήφορο της Γεωργίας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα χτυπήσει τα καρτέλ και τη νοθεία των αγροτικών προϊόντων.
• Να μην καταργηθούν οι ΤΟΕΒ.
• Να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών των αγροτών και διαγραφή των τόκων υπερημερίας.
• Να στηριχτούν τα αγροτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, Εσπεριδοειδή, Κηπευτικά, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Αλιεία) με εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου